Prezidentas „priėmė sprendimą iš pareigų atleisti Ibrahimą Chaibi’į, religinių reikalų ministrą“, – rašoma feisbuke pasirodžiusiame pranešime, kuriame daugiau jokios informacijos nepateikiama.

Antradienį Tuniso užsienio reikalų ministerija pranešė apie 35 piligrimų iš Tuniso mirtį, tačiau, Tuniso žiniasklaidos duomenimis, aukų skaičius dabar jau pasiekė 49.

Ministerija nenurodė, ar mirtys buvo susijusios su dideliais karščiais, pridurdama, kad didžioji dalis mirusiųjų į Saudo Arabiją vyko turėdami turistines vizas ir buvo neužsiregistravę dalyvauti oficialioje Saudo Arabijos vyriausybės kelionės po šventas vietas programoje.

Kiekvienais metais šalims skiriama tam tikra oficialių leidimų kvota, o patys leidimai žmonėms dalijami loterijos būdu.

Tačiau net ir gavus oficialų leidimą, dėl didelės jo kainos daugelis renkasi keliauti neteisėtai, nes tokios kelionės kainuoja tūkstančiais dolerių pigiau.

Tokia praktika ypač paplito nuo 2019 m., kai Saudo Arabija pradėjo išdavinėti bendrąsias turistines vizas ir dėl to į šią Persijos įlankos karalystę patekti tapo lengviau.

Apie piligrimų mirtis taip pat pranešė Malaizija, Indija, Jordanija, Iranas, Senegalas, Tunisas, Sudanas ir autonominė Irano Kurdistano sritis.

Penktadienį naujienų agentūra AFP, remdamasi oficialiais pranešimais ir diplomatų pateiktais duomenimis, apskaičiavo, kad mirusiųjų skaičius iš viso siekia 1 126, o daugiau nei pusė iš jų yra egiptiečiai.

Hadžą – vieną iš islamo ramsčių – kiekvienas musulmonas turi atlikti bent kartą gyvenime.

Oficialūs Saudo Arabijos asmenys pranešė, kad šiais metais kelionėje dalyvavo 1,8 mln. piligrimų, iš kurių 1,6 mln. atvyko iš užsienio.

Praėjusį mėnesį pasirodžiusiais Saudo Arabijoje atlikto tyrimo duomenimis, oro temperatūra šiame regione kas dešimtį metų pakyla po 0,4 laipsnio.