Pagal Rusijos specialiosios tarnybos versiją, jie bandė patekti į Rusiją iš Lietuvos teritorijos, kad surinktų informaciją apie sienos apsaugą. Apie tai praneša „Telegram“ kanalas ASTRA.

Cituodama FSB Rusijos naujienų tarnyba TASS teigia, kad du asmenys sulaikyti Kaliningrade, skelbia BBC. Tvirtinama, jog tai Vyriausiosios žvalgybos valdybos darbuotojai.

FSB pareiškime teigiama, kad „Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos darbuotojai bandė neteisėtai patekti į Rusijos Federaciją iš Lietuvos teritorijos, tačiau buvo sulaikyti saugumo pareigūnų“.

„Papildomas operacijos tikslas buvo nepilnamečio Rusijos piliečio, kurio tėvas yra Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos darbuotojas, pagrobimas ir neteisėtas perkėlimas per Rusijos Federacijos valstybinę sieną“, - teigia FSB viešųjų ryšių centras.

Rusijos specialioji tarnyba taip pat rašo, kad asmenys, kuriuos ji vadina Ukrainos žvalgybos darbuotojais, „pritraukė savo agentą iš Ukrainos piliečių, kad šis, apklausdamas Lietuvos pasienio zonos gyventojus ir vykdydamas žvalgybą techninėmis priemonėmis, gautų dominančius duomenis“.

FSB neįvardija sulaikytųjų pavardžių ir nepateikia jokių įrodymų savo teiginiams pagrįsti. Tačiau Rusijos žiniasklaidos priemonės paskelbė FSB išplatintą vaizdo medžiagą, kurioje matyti, kaip uniformuoti asmenys iš automobilio išneša vaiką.

Vaizdo įraše taip pat matomi veidus užsidengę asmenys, kurie prisipažįsta bendradarbiavę su Ukrainos specialiosiomis tarnybomis.

Ukrainos oficialios institucijos nekomentavo Rusijos specialiųjų tarnybų pareiškimų.

Lietuvos pareigūnai: tai eilinė Rusijos provokacija

Į Rusijos žvalgybos pranešimą sureagavo Lietuvos institucijos. Nacionalinis krizių valdymo centras tai vertina kaip eilinę rusų provokaciją.

„Rusijos spec. tarnybų paskelbtą bei valstybiniais kontroliuojamais žiniasklaidos kanalais išplatintą informaciją galima vertinti tik kaip eilinę provokaciją. Šiais veiksmais bandoma diskredituoti Lietuvą bei jos nepalaužiamą paramą Ukrainai“, - teigia krizių valdymo centras.

Taip centras komentuoja informaciją, neva sulaikytieji ukrainiečiai mėgino į Rusiją patekti iš Lietuvos teritorijos. Pagal FSB versiją, darbuotojai turėjo tikslų surinkti informaciją apie sienos apsaugą – apie tai pranešta „Telegram“ kanale ASTRA.

„Papildomas operacijos tikslas buvo nepilnamečio Rusijos piliečio, kurio tėvas yra Gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos darbuotojas, pagrobimas ir neteisėtas perkėlimas per Rusijos Federacijos valstybinę sieną“, – paskelbė FSB viešųjų ryšių centras.

Sulaikytųjų pavardžių FSB neviešina, taip pat netaikė ir daugiau įrodymų, pagrindžiančių šią informaciją.