Tai socialiniame tinkle X pranešė Lenkijos ministro pirmininko Donaldo Tusko kanceliarija.

„30 dienų įvedame stichinės nelaimės padėtį, kuri pagerins tarnybų veiklą ir kovą su potvynio padariniais“, – rašoma pranešime.

Pažymima, kad kai kuriose Žemutinės Silezijos, Opolės ir Silezijos vaivadijų dalyse paskelbta stichinės nelaimės padėtis.

Lenkijos Vyriausybės vadovas informavo, kad pirmadienį lankysis nuo potvynių nukentėjusiose vietovėse ir telks tarnybas tolesniems veiksmams.

Lenkijos pietuose paskelbta stichinės nelaimės padėtis

Pasak jo, po pirmadienį priimtų Vyriausybės sprendimų kiekvienas nuo stichinės nelaimės nukentėjęs žmogus galės kreiptis į savo valsčiaus institucijas dėl skubios finansinės pagalbos, kurią sudarys 10 tūkst. zlotų (apie 2340 eurų).

D. Tuskas pranešė, kad pirmadienį kalbėsis su stichinės nelaimės ištiktų šalių – Slovakijos, Čekijos, Austrijos – premjerais.

„Kartu raginsime Europos Sąjungą atlyginti potvynio padarytą žalą. Tam yra specialių priemonių“, – pabrėžė Lenkijos premjeras.

Jis dar kartą padėkojo visoms Lenkijai pagalbą pasiūliusioms šalims.

„Jei reikės pagalbos specializuota įranga, jos sulauksime. Bet kol kas mums netrūksta nei technikos, nei profesionalų, kurie stengiasi pasiekti gyventojus visur, kur tai fiziškai įmanoma“, – pabrėžė Lenkijos Vyriausybės vadovas.

Lenkijos pietuose paskelbta stichinės nelaimės padėtis

Premjeras paskelbė apie 260 mln. JAV dolerių pagalbą audros paveiktoms vietovėms

Pirmadienį Lenkijos ministras pirmininkas D. Tuskas paskelbė apie milijonų dolerių pagalbą nukentėjusiesiems nuo audros „Boris“, dėl kurios Vidurio ir Rytų Europą siaubia liūtys ir potvyniai.

„Šiuo metu turime vieno milijardo zlotų (260 mln. JAV dolerių) rezervą nuo potvynio nukentėjusioms vietoms ir žmonėms“, – žurnalistams sakė D. Tuskas.

Jis pridūrė, kad „nuo šiandien kiekvienas, nukentėjęs nuo potvynio“, dėl kurio sugriuvo pastatai, buvo užlieti garažai, dingo automobiliai ar buvo patirti kiti nuostoliai, galės reikalauti lėšų.

Pirmadienį atnaujintais policijos duomenimis, per audrą Lenkijoje žuvo keturi žmonės. Tikslią jų mirties priežastį dar reikia išsiaiškinti, sakė Lenkijos policijos atstovė Katarzyna Nowak.

Nuo ketvirtadienio Austriją, Čekiją, Vengriją, Lenkiją, Rumuniją ir Slovakiją siaubia stiprus vėjas ir neįprastai gausūs krituliai. Per audrą „Boris“, atnešusią liūtis ir potvynius į Vidurio ir Rytų Europą, žuvo 14 žmonių, dar keli dingo, milijonai buvo evakuoti iš savo namų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją