Tai paaiškėjo po to, kai gelbėtojai patvirtino: tarptautinė misija, kurios tikslas – surasti laivą, tebėra orientuota į tai, kad įgula būtų rasta gyva, nepaisant nuogąstavimų, jog laive galėjo baigtis deguonies atsargos.

„Jungtinės vadovybės ekspertai vertina informaciją“, – tviteryje pranešė JAV pakrančių apsaugos tarnyba. Ji teigė, kad nuolaužų telkinys buvo rastas „nuotoliniu būdu valdomo aparato (ROV) paieškos zonos ribose netoli „Titaniko“.

BBC pranešė, jog nuolaužų lauke rastas povandeninio laivo nusileidimo rėmas ir galinis dangtis. Tokią informaciją pateikė nardymo ekspertas Davidas Mearnsas, „Titano“ laivo keleivių draugas.

D. Mearnsas BBC sakė, kad šią naują informaciją pateikė „Explorers Club“ (jis susijęs su nardymo ir gelbėjimo bendruomene) prezidentas.

Nuolaužos buvo ant vandenyno dugno, maždaug 500 metrų nuo „Titaniko“ laivapriekio.

Pareiškimą apie 22 val. vietos laiku paskelbė ir „Titan“ povandeninio laivo savininkė bendrovė „OceanGate“. Pareiškime pripažįstama, kad povandeninio laivo įgula dingo.

Titan paieškos

„Dabar manome, kad mūsų generalinis direktorius Stocktonas Rushas Shahzada Dawood ir jo sūnus Sulemanas Dawood, Hamishas Hardingas bei Paulas Henri Nargeolet'as, deja, buvo prarasti.

Šie vyrai buvo tikri tyrinėtojai, jie dalijosi išskirtine nuotykių dvasia ir gilia aistra tyrinėti bei saugoti pasaulio vandenynus. Mūsų širdys yra su šiomis penkiomis sielomis ir kiekvienu jų šeimos nariu šiuo tragišku metu. Liūdime dėl netekties.

Tai nepaprastai liūdnas laikas mūsų atsidavusiems darbuotojams, jie yra išsekę ir labai sielvartauja dėl šios netekties. Visa „OceanGate“ šeima labai dėkinga daugybei vyrų ir moterų iš daugelio tarptautinės bendruomenės organizacijų, kurie paspartino plataus spektro išteklius ir taip sunkiai dirbo vykdant šią misiją.

Titan paieška

Vertiname jų įsipareigojimą surasti šiuos penkis tyrinėtojus ir jų dienų bei naktų nenuilstamą darbą, padedantį mūsų įgulai ir jų šeimoms.

Tai labai liūdnas metas visai tyrinėtojų bendruomenei ir kiekvienam jūroje pasiklydusiųjų šeimos nariui.

Pagarbiai prašome gerbti šių šeimų privatumą šiuo skaudžiausiu metu“, – sakoma „OceanGate“pranešime.

Tai, kad „Titan“ laivo įgula žuvo, per spaudos konferenciją ketvirtadienio vakarą patvirtino ir JAV pakrančių apsaugos tarnyba.

Jos atstovų teigimu, rastos nuolaužos rodo, kad „dėl katastrofiško slėgio“ laivas veikiausiai sprogo.

Povandeninis laivas

Nuotoliniu būdu valdoma transporto priemonė (ROV) aptiko „Titan“ uodegos kūgį jūros dugne maždaug 500 metrų atstumu nuo „Titaniko“ laivapriekio. Iš viso rastos penkios pagrindinės „Titan“ dalys, sakė admirolas Johnas Maugeris, Pirmosios pakrančių apsaugos apygardos vadas.

Pasak jo, nuolaužas išanalizavo ekspertai ir tuomet apie nelaimės pasekmes buvo pranešta keleivių šeimoms.

„Galiu tik įsivaizduoti, kaip jiems tai buvo, ir tikiuosi, kad šis atradimas suteiks šiek tiek paguodos šiuo sunkiu metu“, – sakė J. Maugeris.

Titan paieškos

Deja, penkių žuvusiųjų kūnų gali nepavykti rasti, patvirtino JAV pakrančių apsaugos tarnyba. Admirolas J. Maugeris sako negalintis patvirtinti, ar JAV pakrančių apsaugos tarnybai pavyks surasti penkių povandeninio laivo „Titan“ keleivių kūnus. „Tai neįtikėtinai negailestinga aplinka“, – priduria jis.

Jis pridūrė, kad informacijos rinkimas bus tęsiamas. Nuotoliniu būdu valdomos transporto priemonės liks įvykio vietoje ir toliau rinks informaciją.

Titan paieškos

Povandeninis laivas nuo sekmadienio buvo laikomas dingusiu. „Titan“ su penkiais žmonėmis leidosi į 3 800 metrų gylį, kur guli 1912 m. nuskendęs „Titanikas“. Praėjus maždaug valandai ir 45 minutėms nuo nėrimo pradžios nutrūko kontaktas su motininiu laivu.

Povandeniniame laive buvo britų milijardierius Hamishas Hardingas, Pakistano magnatas Shahzada Dawoodas ir jo sūnus Sulemanas, bendrovės „OceanGate Expeditions“ generalinis direktorius Stocktonas Rushas ir prancūzų povandeninio laivo operatorius Paul as Henri Nargeolet'as.

Laive buvo penki žmonės

„Titan“ laivu plaukė penki žmonės.

Vienas jų – Hamishas Hardingas, 58-erių metų milijardierius iš Didžiosios Britanijos. Jo, kaip vieno iš „Titan“ keleivių, tapatybę patvirtino posūnis Brianas Szaszas, savo „Facebook“ paskyroje paminėjęs, kad dabar galvoja vien apie patėvį ir už jį meldžiasi. H. Hardingas vadovauja „Action Aviation“ – prekybos ir operacijų įmonei, siūlančiai galybę paslaugų verslo aviacijos pramonės sferoje.

Laive „Titan“ taip pat plaukė Stocktonas Rushas, bendrovės „OceanGate“ įkūrėjas ir generalinis direktorius. Jo vadovaujama įmonė organizuoja povandenines keliones, per kurias mokslininkai ir tyrinėtojai gauna progą iš arti apžiūrėti tai, kas glūdi vandenyno gelmėse.

Hamishas Hardingas (kairėje), Stocktonas Rushas (viršuje centre), Shahzada ir Sulemanas Dawoodai (apačioje centre), Paulas-Henri Nargeolet (dešinėje), soc. tinklų ir AFP / Scanpix nuotr.

Pilotuoti orlaivius nuo jaunumės mokęsis vyras reaktyvinio lėktuvo piloto pažymėjimą įgijo būdamas vos 19-os. Tada jis buvo pripažintas jauniausiu pasaulyje reaktyvinio orlaivio pilotu.

Povandeniniame laive taip pat plaukė Paulas Henri Nargeolet'as, buvęs pajėgų vadas, 25-erius metus ištarnavęs Prancūzijos laivyne. Tarnybos metais jis tapo jūrų laivyno giluminio nardymo grupės kapitonu. Baigęs tarnybą laivyne P. H. Nargeolet'as pradėjo dirbti Prancūzijos jūros tyrimų ir eksploatavimo institute. Šią informaciją perdavė „The Five Deeps Expedition“ – įmonė, renkanti misijose dalyvaujančius mokslininkus, inžinierius ir po vandeniu dirbančius operatorius.

Tarp keleivių – ir Shahzada Dawoodas, verslininkas iš Pakistano, bei jo sūnus Sulemanas. Abudu yra Didžiosios Britanijos piliečiai.

Tėvas ir sūnus Dawoodai priklausė vienai žinomiausių Pakistano šeimų. Įmonė, kuriai jie atstovavo, užsiima investicijomis į šalies žemės ūkį, įvairias pramonės šakas ir sveikatos priežiūros sektorių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)