„Laikinai perkeliame mūsų ambasados Kijeve veiklą Ukrainoje į Lvivą dėl dramatiškai spartinamo Rusijos pajėgų telkimo“, – sakoma valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno pranešime.

„Ambasada toliau palaikys ryšius su Ukrainos vyriausybe, koordinuodama diplomatinė veiklą Ukrainoje“, – pažymėjo amerikiečių diplomatijos vadovas.

Vis dėlto jis pridūrė, kad „mes primygtinai raginame visus Ukrainoje tebesančius JAV piliečius nedelsiant palikti šalį“.

JAV ambasados Kijeve personalas jau anksčiau buvo smarkiai sumažintas. Vašingtonas nurodė išvykti daugumai diplomatų ir sustabdė konsulinių paslaugų teikimą.

Nedidelė konsulinė tarnyba jau anksčiau buvo įkurdinta Lvive, esančiame maždaug už 70 km nuo sienos su Lenkija.

Prie JAV ambasados Kijeve pastato budintys ukrainiečiai apsaugininkai naujienų agentūrai AFP sakė, kad visi amerikiečiai jau išvyko.

Pastato, esančio viename Kijevo priemiestyje, pirmame aukšte matėsi deganti šviesa, bet nebuvo iškelta JAV vėliava.

Jungtinės Valstijos anksčiau perspėjo, kad Rusija bet kuriuo metu gali įsiveržti į Ukrainą. Anot Vakarų šalių, Rusija yra sutelkusi prie savo kaimynės sienų daugiau kaip 100 tūkst. karių.

Europos Sąjungos lyderiai šią savaitę susitikimo su Afrikos lyderiais kuluaruose galėtų surengti skubų pasitarimą dėl Ukrainos krizės, pirmadienį sakė vienas ES aukšto rango pareigūnas.

Augant nerimui, kad Rusija galbūt planuoja netrukus įsiveržti į Ukrainą, prie kurios sienų sutelkta per 100 tūkst. rusų karių, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas prisidėjo prie ES lyderių diplomatinių pastangų ir pirmadienį surengė derybas Kijeve, o antradienį vyks į Maskvą susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Minėtas pareigūnas sakė, kad Briuselis laukia O. Scholzo vizito Maskvoje rezultatų ir kad prireikus gali būti surengtas skubus viršūnių susitikimas, kai ES lyderiai ketvirtadienį susirinks Briuselyje susitikti su kolegomis iš Afrikos.

ES ir kitos Vakarų sąjungininkės yra pažadėjusios įvesti griežtas sankcijas Rusijai, jei ji užpuls Ukrainą.

Pareigūnai Briuselyje parengė virtinę galimybių sankcijoms, bet 27 šalių bloko lyderiai turėtų padėti savo parašus.

Kaip teigė minėtas ES pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės, Vakarai negali pasakyti, ar V. Putinas jau priėmė sprendimą įsiveržti. Tačiau pareigūnas įspėjo, kad invazija galėtų būti pradėta bet kurią akimirką.

Maskva, kuri neigia planuojanti invaziją, pirmadienį užsiminė apie galimą krizės švelninimą neatmesdama dialogo su Vakarais ir pranešdama apie karinių pratybų dalies pabaigą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)