„Rinkimai be rinkėjų“, – pirmadienį skelbė verslo žurnalo „Al-Mal“ antraštė, praneša agentūra „Reuters“.

Rinkimuose nedalyvauja pirmiausiai jauni žmonės, sudarantys santykinai didelę gyventojų daugumą. Daug egiptiečių, kurie 2012 metais su dideliu entuziazmu būriais traukė balsuoti, dabar yra nusivylę. Jie nebetiki 2013-aisiais valdžią perėmusios kariuomenės pažadais kovoto už demokratiją. Viešojo sektoriaus darbuotojams pirmadienį buvo suteiktas laisvas pusdienis. Taip, manoma, vyriausybė tikėjosi padidinti rinkėjų aktyvumą.

Į Egipto parlamentą dviem etapais renkami 568 deputatai. Pirmasis etapas baigsis pirmadienį. Antrasis vyks lapkričio 22 ir 23 dienomis. Po to dar gali įvykto antrasis turas. 448 deputatai renkami tiesiogiai, 120 – pagal sąrašus. Numatytos kvotos moterims, krikščionims ir jaunimui. Iki 5 proc. deputatų gali paskirti prezidentas. Rezultatų tikimasi ne anksčiau kaip gruodį.

2012 metų birželį teismas nurodė paleisti ką tik išrinktą Egipto parlamentą, kurioje daugumą turėjo islamistinė Musulmonų brolija. Po metų tuometinis kariuomenės vadas Abdelas Fatahas al Sisis (Abdel Fattah al-Sisi) nuvertė nuo valdžios demokratiški išrinktą islamistą prezidentą Mohamedą Mursį (Mohammed Mursi). Musulmonų brolija buvo paskelbta teroristine organizacija ir uždrausta.

2014 metais A. F. al Sisis buvo išrinktas prezidentu. Prieš tai referendumu buvo priimta nauja konstitucija, suteikianti parlamentui plačius įgaliojimus. Jis gali atmesti prezidento paskirtą premjerą ir net inicijuoti apkaltą valstybės vadovui. Tačiau kadangi aktyviausios opozicinės jėgos susodintos į kalėjimus, kritikai būgštauja, kad parlamentas greičiausiai bus prezidentui pritariančioji institucija.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)