Šeštadienį Egipto prezidentas Abdelas Fattah al-Sisis paskelbė sprendimą pratęsti šį terminą tam, kad gynybos pajėgos galėtų imtis reikalingų veiksmų siekiant užtikrinti saugumą visoje šalyje.

Nepaprastoji padėtis Egipte galioja nuo 2017 metų balandžio. Ji įvesta po mažiausiai 45 žmonių gyvybių pareikalavusių išpuolių dviejose šalies bažnyčiose ir jau buvo pratęsta kelis kartus: pernai liepą, spalį ir šių metų sausį.
Abdel Fattah al-Sisi

Šiuo metu ypatingai įtempta padėtis Sinajaus regione. Remiantis BNS pranešimu, šeštadienį Egipto kariškiai pranešė, kad vykdant operaciją prieš ekstremistus per pastarąsias kelias dienas buvo nukauti 27 džihadistai.

Šeši džihadistai žuvo iš oro bombarduojant jų slėptuves, o 12 – per susišaudymą su policija, sakoma kariškių pranešime. Jame nenurodoma, kaip žuvo kiti devyni džihadistai.

Saugumo pajėgos taip pat areštavo 114 įtariamųjų ir rado bei sunaikino kovotojų rengimo stovyklą, kurioje buvo šaudykla, kliūčių ruožas ir požeminė konferencijų patalpa, nurodoma pranešime.

Kariškiai nenurodė, ar per pastarąsias kelias dienas žuvo saugumo pajėgų narių.

Per vasario 9 dieną pradėtą didelę operaciją žuvo daugiau kaip 100 džihadistų ir mažiausiai 22 kariai, rodo armijos duomenys.

Saugumo pajėgos bando nuslopinti atakas, kurias nuo 2013 metų, kai kariškiai nušalino islamiškų jėgų prezidentą, rengia viena Egipto džihadistų grupuotė, vėliau prisiekusi ištikimybę „Islamo valstybei“ (IS). Prezidentas Mohamedas Mursi (Mohamedas Mursis) buvo nušalintas po šalyje vykusių masinių protestų prieš jį.

Grupuotė yra nužudžiusi šimtus karių, policininkų ir civilių, daugiausia Šiaurės Sinajuje, tačiau atakų buvo ir kitose Egipto vietose.

Džihadistai taip pat nužudė dešimtis krikščionių, per sproginimus ir šaudymus bažnyčiose.

Kampanija prieš dihadistus buvo pradėta dar lapkritį Egipto prezidentui Abdel Fattahui al Sisi nurodžius armijos vadui trijų mėnesių terminą džihadistų sukilimui Sinajuje nuslopinti.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)