„Jeigu Persijos įlankos saugumui iškils tiesioginė grėsmė, Egiptas mobilizuos savo pajėgas, kad paremtų savo brolius“, – sakė A. F. al Sisi per susitikimą su žiniasklaidos atstovais Raudonosios jūros kurorte Šarm aš Šeiche.

„Egiptas kūnu ir siela stovi už savo mūsų Persijos įlankos brolius“, – pareiškė jis, nenurodymas galimos grėsmės šaltinio.

Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai skyrė milijardus dolerių paramos Egipto ekonomikai nuo tada, kai 2013 metais A. F. al Sisi vadovaujama kariuomenė nuvertė islamistų palaikomą šalies prezidentą Mohamedą Mursi (Mohamedą Mursį).

A. F. al Sisi sėkmingai laimėjo 2014 metų prezidento rinkimus ir susidorojo su savo priešininkais, tarp kurių buvo M. Mursi rėmusi Musulmonų brolija. Šių metų kovą vykusiuose prezidento rinkimuose jis gavo 97 proc. balsų ir buvo perrinktas antrai kadencijai.

Egiptas kartu su JAE, Bahreinu ir Saudo Arabija 2017 metų birželio mėnesį nutraukė ekonominius ir diplomatinius santykius su Kataru, kurį kaltina teroristų grupuočių finansavimu ir glaudžių ryšių su Iranu palaikymu. Doha šiuos kaltinimus neigia.

Šiitiškasis Iranas yra pagrindinis Saudo Arabijos varžovas regione.

Egiptas taip pat priklauso Saudo Arabijos vadovaujamai koalicijai, nuo 2015 metų kovojančiai su Irano palaikomais husių sukilėliais Jemene.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)