Šeštadienį paskelbtas nuosprendis bylą nukreipia šalies aukščiausiajam teologiniam vadovui didžiajam muftijui, kuris turi pareikšti neįpareigojančią nuomonę dėl šių bausmių. Tai formalumas, būtinas prieš imantis vykdyti griežčiausią bausmę.

Galutinį nuosprendį byloje, kurioje yra 20 kaltinamųjų, teismas turi paskelbti lapkričio 25 dieną.

Šį nuosprendį dar galima skųsti.

Nuteistieji kaltinami priklausę sukarintai grupuotei, siejamai su IS atšaka Libijoje, ginklų laikymu, smurto kurstymu ir dalyvavimu Libijoje 2015-aisiais nukirsdinant 21 asmenį, priklausantį Egipto koptų krikščionių mažumai.

Savo ruožtu „Reuters“ praneša, kad Egipto teismas už šnipinėjimą Katarui nuteisė buvusį prezidentą Mohamedą Mursį – jam paskirta 25 metų laisvės atėmimo bausmė.

M. Mursis laimėjo Egipto prezidento rinkimus po 2011 m. revoliucijos. Tačiau prieš jo valdymą kilo masiniai protestai ir 2013 m. jį nuvertė generolas Abdelis Fatahas al Sisi, dabartinis Egipto prezidentas.

Apeliacinis teismas bausmę M. Mursiui sumažino nuo 40 iki 25 metų. Buvęs šalies vadovas jau anksčiau buvo įkalintas 20-iai metų už protestuotojų žudynes per 2012 m. demonstracijas.

M. Mursiui netekus valdžios buvo masiškai teisiami tūkstančiai „Musulmonų Brolijos“ rėmėjų, šimtai jų buvo nuteisti mirties bausme arba ilgam įkalinti.

2014 m. Egiptas apkaltino buvusį prezidentą ir dar 9 asmenis sukėlus grėsmę nacionaliniam saugumui nutekinant svarbius dokumentus Katarui. Abiejų valstybių santykiai ir taip buvo pašliję dėl to, kad Kataras rėmė M. Mursį.

Egiptas yra viena iš keturių arabų valstybių birželio 5 d. nutraukusių santykius su Kataru dėl kaltinimų kovotojų grupuočių rėmimu ir bendradarbiavimu su priešišku laikomu Iranu. Tačiau Kataras tokius kaltinimus neigia.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)