„Sky News“ jūrinių operacijų žinovas Mike‘as Welhamas sako, kad „po vandeniu užfiksuoti garsai“ – „tikrai gera, vilties teikianti žinia“. Tik atkreipia dėmesį, kad šiuo atveju labai svarbu veikti greitai, o pasirūpinti specialia įranga ir patyrusiais gelbėtojais „prireiks laiko“.

„Šiuo atveju laikas labai svarbus. Jeigu tie žmonės dar gyvi ir mūsų laukia, o yra pagrindo manyti, kad taip ir yra, mes turime juos surasti“, – teigia ekspertas.

„Vandenyno dugnas beribis. Gylis didžiulis“, – aiškina M. Welhamas.

Jo teigimu, šiuo metu „Titan“ laive esantys žmonės yra tokiame gylyje, kur juos gali tiesiog „sutraiškyti“ vandens slėgis, – tai reiškia, kad tuos žmones išgelbėti galima tik iškėlus laivą į paviršių.

„Visos aplinkybės šiuo metu jiems labai nepalankios“, – konstatuoja pašnekovas ir priduria, kad kas pusvalandį girdimas beldimas leidžia daryti išvadą, kad kažkas povandeniniame laive apsiėmė šios užduoties ir siunčia mums „pranešimą“.

Vienas iš palankiausių scenarijų, kas galėjo nutikti povandeniniam laivui „Titan“, yra tas, jog jis įsipainiojo „Titaniko“ liekanose, sako vandenynų tyrinėtojas ir ekspertas Timas Tayloras.

Jeigu taip ir nutiko, rasti povandeninį laivą su penkiais žmonėmis bus ne taip ir sunku, mano ekspertas ir bendrovės „Tiburon Subsea“ vykdomasis direktorius T. Tayloras.

„Iškelti povandeninį laivą iš dugno nebus taip sudėtinga, kaip galima pagalvoti, jeigu tik jis nepažeistas“, – teigia T. Tayloras.

Kol kas neaišku, kas galėjo nutikti „Titan“, tebevyksta paieškos.

„Lenktyniaujame su laiku. Jie neturi didelio pasirinkimo. Kiekviena iššvaistyta valanda mažina galimybių skaičių“, – perspėja ekspertas.

Tam, kad į vietą būtų atgabenta reikiama įranga, reikia laiko. Jai atvykus, gelbėtojams teks apsispręsti, kur ieškoti pirmiausia: „Tai esminis pasirinkimas.“

Delfi primena, kad JAV pakrančių apsaugos tarnyba anksti trečiadienį patvirtino, kad gelbėtojų komandos, ieškančios prieš dvi dienas dingusio povandeninio laivo, panirusio prie nuskendusio „Titaniko“ liekanų, paieškos zonoje aptiko „povandeninį triukšmą“.

„Kanados lėktuvas P-3 paieškos zonoje aptiko povandeninį triukšmą. Dėl to, siekiant ištirti triukšmo kilmę, pradėtos ROV (nuotoliniu būdu valdomos transporto priemonės) operacijos“, – savo tviterio paskyroje paskelbė JAV pakrančių apsauga.

ROV paieškos „davė neigiamų rezultatų, bet tęsiasi“, pridūrė jūrų karinis skyrius.

Antradienį pranešta, kad netoli „Titaniko“ nuolaužų dingusiame turistiniame povandeniniame laive su penkiais žmonėmis deguonies liko maždaug 40 valandų.

Pasak BBC, du iš penkių laive buvusių asmenų – britų ir pakistaniečių kilmės verslininkas Shahzada Dawoodas bei jo sūnus Sulemanas trečiasis, britų verslininkas ir tyrinėtojas Hamishas Hardingas.

Laive taip pat yra buvęs Prancūzijos karinio jūrų laivyno naras Paulas Henry Nargeolet, anksčiau tyrinėjęs „Titaniką“, ir Stocktonas Rushas, nardymo darbus vykdančios įmonės „OceanGate“ vadovas.

Ryšys su mažu povandeniniu laivu buvo prarastas maždaug praėjus valandai ir 45 minutėms po to, kai jis sekmadienį panėrė į „Titaniko“ liekanų vietą prie Niufaundlendo krantų Kanadoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)