Europos Komisijai pavesta per savaitę pateikti pasiūlymus dėl baudžiamųjų priemonių sugriežtinimo, naktį į sekmadienį Bendrijos lyderių viršūnių susitikime Briuselyje sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas van Rompuy.

Anot jo, ES valstybių ir vyriausybių vadovai "labai sunerimę dėl Rusijos ginkluotų dalinių buvimo ir veiksmų Ukrainos teritorijoje".

"Tai yra nauja eskalacijos pakopa ir mes turime apie tai kalbėti", - sakė Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Ji minėjo galimas finansines sankcijas ir baudžiamąsias priemones energetikos sektoriuje. Europos Komisija paprašyta "labai greitai pateiktu pasiūlymus, dėl kurių mes per savaitę galėtume apsispręsti", - teigė A. Merkel.

Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso kalba apie "karą" Rytų Ukrainoje. "Naudokime tinkamą žodį. Tai, kas vyksta Ukrainos Rytuose, iš tikrųjų yra karas", - kalbėjo jis po viršūnių susitikimo. Kartu jis pabrėžė, kad konflikto išspręsti karinėmis priemonėmis neįmanoma.

Tolesnė įvykių eskalacija neleis atkurti tokių santykių tarp Rusijos ir ES, kurie būtų pageidaujami, sakė J. M. Barrosas. Anot jo, Ukraina turi teisę būti pasirašiusi Asociacijos sutartį su ES. Ji nėra nukreipta prieš Rusiją, pažymėjo Komisijos vadovas. Ukraina esą turi teisę pati spręsti dėl savo ateities.