Abi pusės šiuo metu derybomis stengiasi išspręsti problemas, kylančias dėl susitarimų, reglamentuojančių prekybą su Šiaurės Airija po Britanijos išstojimo iš Bendrijos.

ES pasiūlė sušvelninti muitinės patikras prekėms, gabenamoms į Šiaurės Airiją iš likusios Jungtinės Karalystės dalies. Šios patikros kursto provincijos probritiškų partijų didelį nepasitenkinimą.

Tačiau Londonas sako galintis įšaldyti prekybos protokolą, jeigu Briuselis nesutiks perrašyti sutarties platesniu mastu.

„Tai buvo didelis mūsų žingsnis, bet iki šiandienos nematėme visiškai jokio judesio iš JK pusės“, – Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Marošas Sefčovičius sakė po naujausių derybų Briuselyje su Britanijos „Brexito“ ministru Davidu Frostu.

„Man tai atrodo nuviliama, ir dar kartą raginu JK vyriausybę nuoširdžiai su mumis dirbti“, – pridūrė jis.

M. Šefčovičius atmetė JK grasinimą pasinaudoti protokolo 16-uoju straipsniu, galinčiu vesti prie jo įšaldymo.

„Neabejotina, kad inicijuoti 16-ąjį straipsnį siekiant persiderėti dėl protokolo sukeltų rimtų pasekmių – rimtų Šiaurės Airijai... ir rimtų apskritai ES ir JK santykiams“, – pabrėžė jis.

M. Šefčovičius sakė, kad abi šalys kitą penktadienį Londone surengs naujas derybas, ir pridūrė: „Kitą savaitę laikau svarbia.“

Nesutarimai dėl Šiaurės Airijos apkartino Briuselio ir Londono santykius, taip pat gali peraugti į abiem pusėms žalingą prekybos karą.

Po derybų paskelbtame Britanijos vyriausybės pranešime sakoma, kad pažanga buvo „ribota“, bet pridūrė, kad „šios spragos dar gali būti užpildytos per tolesnes intensyvias diskusijas“.

„ES pasiūlymai šiuo metu veiksmingai nesprendžia fundamentalių sunkumų dėl protokolo veikimo būdo“, – pažymėjo Londonas.

Britanija anksčiau grasino pasinaudoti protokolo 16-uoju straipsniu, jeigu ES iš pagrindų nepakeis jo sąlygų. Kaip numato sutarties punktai, Europa mėnesiu vėliau galėtų imtis atsakomųjų priemonių.

Vienas ES diplomatas sakė, kad Briuselis vis labiau ruošiasi scenarijui, kad Londonas inicijuos 16-ąjį straipsnį, ir perspėjo, kad tokiu atveju Britanija sulauktų „stiprios reakcijos“.

Pasak diplomato, Briuselis galėtų įšaldyti visą prekybos po „Brexito“ sutartį. Toks žingsnis tikriausiai nusmukdytų JK ir ES santykius į iki šiol giliausias žemumas.

Šiuo metu Britanija ir Prancūzija taip pat yra įsivėlusios į aštrų ginčą dėl žvejybos teisių po „Brexito“, dar labiau pabloginusį santykius abipus Lamanšo sąsiaurio po Jungtinės Karalystės išstojimo iš Bendrijos.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)