„Remiantis pateikta informacija, ... nepakanka pagrindo nustatyti sąžiningumo ir taktiškumo pareigos pažeidimo“ dėl J.M.Barroso darbo „Goldman Sachs“, – sakoma komiteto pareiškime.

Tačiau J. M. Barroso „nepademonstravo taktiško nuovokumo, kurio būtų galima tikėtis iš žmogaus, tiek daug metų dirbusio šiame aukštame poste“, sakoma pareiškime.

J. M. Barroso Europos Komisijai vadovavo nuo 2004 iki 2014 metų ir tapo gerai žinoma figūra, turinčia pažinčių visame pasaulyje.

Pasitraukęs iš to posto, jis palaukė privalomus 18 mėnesių ir pradėjo dirbti banke „Goldman Sachs“, kurį Briuselyje daugelis kaltina dėl jo vaidmens sukeliant 2008 metų pasaulinę krizę ir eurozonos skolų krizę.

Komitetui paskelbus savo sprendimą, Europos Komisijos atstovas sakė: „Mes dabar atidžiai išnagrinėsime komiteto sprendimą - prieš priimdami bet kokius sprendimus dėl tolesnių atitinkamų žingsnių.“

Anuo metu Komisija sakė, kad J. M. Barroso įvykdė „atvėsimo“ periodo sąlygas, bet triukšmas tęsėsi, kol Europos ombudsmenė Emily O'Reilly paprašė dabartinio Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio dar panagrinėti šį paskyrimą.

J.-C.Junckeriui buvo labai nepalanki kritika dėl J.M.Barroso ir numanomo pradinio Komisijos noro sutikti su jo perėjimu į „Goldman Sachs“, bet jis pats tvirtino, kad nuo pat pradžių tam nepritarė.

„Ką aš pasakiau? Kartoju: „Ne problema, kad jis imtųsi darbo privačiame banke, bet – ne tame banke“, - praėjusį mėnesį sakė J.-C.Junckeris.

Jis nurodė taip pasakęs „dėl to, kad „Goldman Sachs“ buvo viena šitų įmonių, kurios prisidėjo, tyčia ar netyčia, prie šios milžiniškos finansinės ir ekonominės krizės pasirodymo“.

J.-C.Junckeris taip pat sakė, kad laiko J.M.Barroso „doru žmogumi“ ir „draugu“, bet jis daugiau nebebus priimamas Komisijoje kaip buvęs pirmininkas ir nuo šiol bus laikomas paprastu lobistu.

J. M. Barroso tvirtino nepadaręs nieko bloga ir praėjusį mėnesį atsikirto kritikams.

„Kodėl neturiu teisės dirbti, kur noriu, jei tai yra teisėtas darinys? Tai ne narkotikų kartelis“, – sakė J. M. Barroso, kuris taip pat yra dirbęs Portugalijos premjero poste.

Kai liepos mėnesį jį pasamdė, „Goldman Sachs“ nurodė, kad J. M. Barroso darbas „neturi nieko bendra su „Brexit“ balsavimo rezultatais“.

Tuo metu Europos Komisija nurodė, kad J.M.Barroso neturėjo informuoti J.-C.Junckerio apie savo darbą, nes išlaukė „atvėsimo“ laikotarpį ir buvo saugu tarti, jog jis nebeturi prieigos prie privilegijuotos informacijos ar įtakos.

Tačiau Komisija pridūrė, kad jį vis tiek varžys ES profesinio slaptumo taisyklės.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)