„Įvyko geras pokalbis. Mano manymu, jis eina teisinga linkme. Tačiau šįvakar susitarimo nėra“, – sakė Ch. Michelis.

Jis akcentavo, kad šis susitikimas niekuomet nebuvo skirtas pasiekti galutinį susitarimą, tačiau pažymėjo, jog „mūsų kolektyvinė pareiga yra priimti sprendimą iki birželio pabaigos“.

Kaip rašo „Politico“, ES lyderiams pirmadienio vakarą dar nepavyko susitarti dėl dar vienos Ursulos von der Leyen kadencijos Europos Komisijos pirmininkės poste, nors Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai Emmanuelis Macronas ir Olafas Scholzas pastarosiomis dienomis tikino, kad artėjama prie susitarimo, leidiniui sakė trys ES diplomatai.

Pasak leidinio šaltinių, tikėtina, kad lyderiai tęs diskusijas kitame susitikime birželio 27–28 dienomis.

Kaip rašo „The Guardian“, panašu, kad Europos Komisijos pirmininkė išliks savo pareigose, tačiau lyderiams nepavyko greitai dėl to sutarti.

Po Europos Parlamento rinkimų buvo kalbama, kad Ursula von der Leyen galėtų būti paskitra antrajai kadencijai Europos Komisijos pirmininkės poste, portugalas Antonio Costa galėtų vadovauti Europos Vadovų Tarybai, Roberta Metsola – Europos Parlamentui, o Estijos premjėrė Kaja Kallas tapti užsienio politikos vadove.

Tačiau viltys greitai susitarti išgaravo pirmadienio vakarą, kai Europos Parlamento rinkimus laimėjusi Europos liaudies partija iškėlė daugiau reikalavimų, rašo „Politico“. Kaip ir tikėtasi, partija norėjo Ursulos von der Leyen ir Robertos Metsolos antrųjų kadencijų, be to pasiūlė padalyti Europos Vadovų Tarybos pirmininko kadenciją į dvi dalis – ir gauti vieną iš jų. Tai savo ruožtu suerzino socialistus ir demokratus, kurie tikėjosi, kad šis postas atiteks A. Costai.

ES lyderiai birželio 27–28 dienomis vėl rinksis Briuselyje, tikėdamiesi susitarti dėl bloko lyderių prieš Europos Parlamento balsavimą dėl kito EK pirmininko, kuris numatytas liepos viduryje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją