Sakartvelo viltys įstoti į Europos Sąjungą buvo įšaldytos, praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai Pietų Kaukazo šaliai buvo suteiktas kandidatės statusas, pranešė bloko ambasadorius.

Antradienį kalbėdamas Tbilisyje vykusiame ES plėtros renginyje, Briuselio pasiuntinys Pawelas Herczyńskis sakė, kad „deja, Sakartvelo stojimo į ES procesas kol kas sustabdytas“ po praėjusį mėnesį priimto šalių narių vadovų sprendimo.

Šis žingsnis žengtas po to, kai buvo plačiai pasmerktas valdančiosios „Sakartvelo svajonės“ partijos priimtas naujas įstatymas, pagal kurį Vakarų remiamos nevyriausybinės organizacijos ir žiniasklaidos priemonės bus įvardytos kaip „užsienio agentai“. Kritikai ir teisės ekspertai teigia, kad šis teisės aktas atspindi Rusijoje taikomas taisykles, kuriomis siekiama užgniaužti nesutarimus ir izoliuoti pilietinės visuomenės grupes.

Dešimtys tūkstančių kartvelų išėjo į gatves protestuoti prieš įstatymą, už kurį gegužės pabaigoje balsavo įstatymų leidėjai, o riaušių policija miniai išsklaidyti panaudojo ašarines dujas ir lazdas. Valdžios institucijos sulaikė ir sumušė opozicijos lyderius, o ES ir JAV pasmerkė smurtą.

Pasak J. Herczyńskio, priėmus sprendimą įšaldyti Sakartvelo narystės procesą, taip pat bus sustabdyta finansinė parama iš Europos taikos priemonės, ES nebiudžetinio atsparumo fondo, sustabdant 30 mln. eurų mokėjimus. Tokie sektoriai kaip žemės ūkis, vyndarystė ir kitos svarbios pramonės šakos priklauso nuo ES ir JAV pagalbos agentūrų paramos.

„Liūdna matyti, kad ES ir Sakartvelo santykiai yra tokiame žemame taške, kai jie galėjo būti aukščiausiame lygyje“, – sakė P. Herczyńskis.