Škotijoje žuvo vilkiko vairuotojas, kai vėjas nubloškė jo transporto priemonę, o Anglijoje vieną vyrą užmušė krintantis medis, skelbia „BBC News“.   

Danijoje žuvo moteris, kai stiprus vėjas apvertė vilkiką.

Lenkijoje viesului nulaužus didžiulį pakelės medį, kuris nuvirto ant pro šalį važiavusio automobilio, 3 žmonės žuvo.

Tuo tarpu Vokietijos Hamburgo uostas stengiasi atlaikyti didžiulį jūros potvynį. 

Būgštaujama, kad jis gali prilygti tam potvyniui, kuris 1962 metais šiame mieste pražudė daugiau kaip 300 žmonių.

Dingę jūreiviai

Uraganui prilygstanti audra Ksaveras Šiaurės Europą užgriuvo ketvirtadienį, palikdama dešimtis tūkstančių namų be elektros.

Škotiją talžė iki 63 m/s siekiantys vėjo šuorai. Šioje šalyje netoli Edinburgo vėjo gūsiams apvertus vilkiką, žuvo jo vairuotojas. Mažiausiai dar du žmones sužeidė virstantys medžiai.     

Policija patvirtino pranešimus, kad antrasis žmogus žuvo Anglijos Notingamšyro grafystėje, kai ant jo užvirto medis.   

Anglijos rytinėje pakrantėje kilo didžiausias potvynis per 60 metų, o Velso šiaurėje gelbėtojų valtimis teko gelbėti kai kuriuos gyventojus.  

Danijos vakaruose stipriam vėjui apvertus vilkiką, žuvo jo keleivė.  

Pranešama, kad 22 km nuo pietinių Švedijos krantų bangos nuo vieno laivo denio nuplovė du jūreivius. Gelbėjimo tarnyboms nepavyko jų surasti.   

Didžiosios Britanijos Aplinkos agentūra teigia, kad pakilusi jūra pakrančių vietovėse gali sukelti reikšmingą potvynį. Kad apsaugotų Londoną, pareigūnai uždarė Temzės užtvarą.

Britų tarnybos praneša evakavusios gyventojus Didžiajame Jarmute Anglijos rytuose, pridurdamos, kad tai gali būti didžiausias audros sukeltas potvynis per 60 metų.  

Žemumose įsikūrusioje Olandijoje pirmą kartą per šešerius metus buvo uždaryta Rytų Schelto užtvara nuo potvynių. Olandijos vyriausybė teigia keturiems rajonams šalies šiaurėje ir šiaurės vakaruose paskelbusi aukščiausio laipsnio įspėjimą dėl potvynių.  

Atšaukti skrydžiai

Audra visoje Šiaurės Europoje sutrikdė transportą.

Olandijos oro linijų bendrovė KLM atšaukė 84 skrydžius iš Amsterdamo Schipolio oro uosto, o Hamburgo oro uoste atšaukta arba nukreipta į kitus oro uostus 120 skrydžių.    
Škotijoje taip pat atšaukti lėktuvų skrydžiai Glazgo, Edinburgo ir Aberdyno oro uostuose.   

Sutriko ir traukinių eismas. Škotijoje dėl nuolaužų ant geležinkelių ir apgadintų įrengimų atšaukti visi traukinių reisai. Paslaugos sutrikdytos ir Anglijos šiaurėje.

Nuo 15 val. Grinvičo (17 val. Lietuvos) laiku turėjo būti uždarytas Oeresundo kelias ir geležinkelio tiltas tarp Švedijos ir Danijos, jungiantis Danijos sostinę Kopenhagą su Švedijos Malmės miestu ir filmuotas populiariame televizijos seriale „The Bridge“.  

Švedijoje ir Danijoje taip pat nevyksta traukinių eismas, o Vokietijos nacionalinė geležinkelių bendrovė „Deutsche Bahn“ perspėjo dėl galimų sutrikimų visoje šiaurinėje Vokietijos dalyje.  

Tarp Švedijos bei Danijos neplaukioja ir keltai.  

Siautėjo Lenkijoje

Naktį iš ketvirtadienio į penktadienį uraganas Ksaveras pasiekė Lenkiją. Vien tik paryčiais ugniagesiams gelbėtojams likviduoti stipraus vėjo padarinių teko vykti apie 1500 kartų.

Kaip Lenkijos spaudos agentūrai PAP sakė šios šalies Vyriausiosios ugniagesių komendantūros atstovas kapitonas Piotras Cholajda, Vakarų pamario vaivadijoje apie 100 tūkstančių namų liko be elektros, o Boleslavo mieste uraganinis vėjas nuvertė 40 metrų aukščio šiluminės elektrinės kaminą.

Jau gauti pirmieji pranešimai apie nukentėjusiuosius nuo uragano. Du žmonės sužeisti Silezijos vaivadijoje, vienas – Didžiosios Lenkijos, vienas – Mazovijos vaivadijoje.

Vėjui pažeidus dujų perdavimo liniją Ciešyno mieste teko evakuoti 12 žmonių, o nugriuvus namo sienai Zlotoryjsko apskrityje, pastatą turėjo palikti 6 asmenų šeimyna.

Kol kas vėjo greitis Lenkijoje siekia apie 35 m/s, tačiau sinoptikų duomenimis, artimiausiomis valandomis jis gali sustiprėti iki 135, o kalnuose net iki 150 kilometrų per valandą.

Pirmosios Ksavero aukos Lenkijoje

Kaip pranešė svetainė TVN24, Lenkijoje Pamario vaivadijos Porajaus vietovėje, viesului nulaužus didžiulį pakelės medį, kuris nuvirto ant pro šalį važiavusio automobilio, 3 žmonės žuvo, o vienas buvo sužeistas.
  
Vakarų  pamario vaivadijoje daugelyje mokyklų atšauktos pamokos.
    
Nors uraganas Ksaveras Lenkiojoje dar kaip reikiant neįsisiautėjo, skaičiuojama, jog jau padaryta nuostolių už milijonus zlotų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)