Jungtinėje Karalystėje iki šio savaitgalio oro temperatūra pasieks 30 laipsnių karščio pagal Celcijų.

Italijos sveikatos apsaugos ministerija pačius griežčiausius įspėjimus dėl kaitros paskelbė dvylikai miestų.

Kai kuriose vietovėse oro temperatūra jau perkopė 40 laipsnių karščio pagal Celcijų, bet blogiausia dar laukia ateityje.

Pietų Italijoje ir Šiaurės Makedonijoje įsisiautėjus miškų gaisrams, keliuose miestuose valdžia ėmėsi priemonių, kad pasirūpintų senoliais.

„Pragariškai karšta“, – sakė į Romą atvykusi turistė iš Madrido Carmen Diaz.

Karštis Italijoje

Miestams nuo Italijos šiaurėje esančio Triesto iki pat Romos buvo paskelbtas raudonas karščio įspėjimas. Vėliau šią savaitę į šį sąrašą turėtų patekti ir Palermas Sicilijoje.

Dar savaitės pradžioje Italija pranešė, kad ruošiasi karščiausiai šių metų savaitei. Meteorologai prognozavo, kad, be kita ko, Florencijoje kais iki 41 laipsnio. Tarante termometrų stulpeliai gali kilti iki 42 laipsnių, pranešė italų naujienų agentūra „Ansa“. Aukštos temperatūros prognozuojamos ir kalnuose: 1 500 metrų aukštyje gali sušilti iki 24 laipsnių.

Italija jau skaičiuoja ir karščio aukas. Manoma, kad karštis tapo trijų žmonių mirties priežastimi. Romos ligoninėse dėl ūmios dehidratacijos gydoma senjorų.

Turistai Romoje tuo tarpu stovi eilėse prie daugybės istorinių fontanų, kad galėtų atsigaivinti. Kavinės ir restoranai savo svečius mėgina vėsinti vandens dulksna ir ventiliatoriais.

Graikijoje visuomenei buvo sudarytos sąlygos patekti į kondicionuojamas patalpas, taip pat karščiausiu paros metu buvo uždrausta dirbti tam tikrus darbus, pavyzdžiui, išvežiojimus ir fizinį darbą lauke bei statybose, rašo „Sky News“.

Trečiadienį karščiausiomis valandomis Graikija uždaro Atėnų akropolį, labiausiai turistų lankomą objektą šalyje, pranešė pareigūnai.

Karščiui svilinant Graikiją, Kultūros ministerija pranešė, kad nuo vidurdienio iki 17 val. vietos laiku turistai negalės aplankyti Partenono ir kitų senovinių šedevrų į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktoje archeologinėje vietovėje.

Tai jau antras kartas per kiek daugiau nei mėnesį, kai iš dalies uždaromas akropolis, Graikijos nacionalinės meteorologijos tarnybai prognozuojant, jog kai kur šalyje temperatūra viršys 43 laipsnius pagal Celsijų.

Karščio banga smogė Graikijai kaip niekada anksti ir privertė birželį dvi dienas iš eilės karščiausiomis paros valandomis uždaryti Akropolį.

2023 m. Akropolį aplankė rekordinis skaičius lankytojų – beveik keturi milijonai. Turistų padaugėjimą iš dalies lėmė kruiziniai laivai, atplaukiantys į netoliese esantį Pirėjo uostą.

Trečiadienį ir ketvirtadienį bent keliose šalyse oro temperatūra turėtų pasiekti 42 laipsnių, o Ispanijos nacionalinė meteorologijos tarnyba pranešė, kad Gvadalkivyro upės baseine oras gali įkaisti net iki 44 laipsnių karščio.

Karštis Kosove

Albanijoje, kur oro temperatūra turi pasiekti 42 laipsnius karščio, savo ūkyje Memaliajoje, 200 km į pietus nuo sostinės Tiranos, rastas negyvas 72 metų vyras.

Anot vietos pranešimų, manoma, kad jo mirties priežastis susijusi su karščiu, tačiau pareigūnai kol kas to nepatvirtina.

Kaip jau skelbta sekmadienį, Bulgarijos ugniagesiai gesina daugybę miškų gaisrų šalyje tvyrant kaitrai. Labiausiai nukentėjo šalies pietrytinė dalis.

Daugiau nei 7 300 hektarų miškų ir pasėlių dega Svilengrado regione, netoli sienos su Graikija ir Turkija. Kai kuriose vietose paskelbta ekstremali padėtis, tačiau informacijos apie nukentėjusius žmones nėra.

Televizijos kanalas bTV pranešė, kad gaisrai regione gali persimesti į Turkiją.

Karštis Graikijoje

Bulgarijos pietuose, Plovdivo regione, į pagalbą gaisrininkams nusiųsta kariuomenė. Ten ribojamas eismas, nes gaisrai siaučia prie greitkelio į Varną, miestą prie Juodosios jūros.

Pagal orų prognozes, pirmoji šią vasarą karščio banga Bulgarijoje gali užsitęsti, o temperatūra viršyti 40 laipsnių Celsijaus.

Ukrainos pietuose termometro stulpeliui pakilus virš 40 laipsnių žymos, šalyje ėmė trūkti elektros, jos tiekimas neplanuotai išjungtas daugiau nei septyniuose regionuose. Tinklų operatorius „Ukrenergo“ antradienį platformoje „Telegram“ paskelbė, kad „vienoje iš jėgainių įvyko įrangos gedimas“ ir dėl to dingo elektra.

Planiniai elektros tiekimo apribojimai karo draskomoje šalyje buvo įvesti dar gegužę, dėl to vartotojai elektra gali naudotis vos kelias valandas per dieną. Nuo praėjusios savaitės didelėje šalies dalyje temperatūra nuolat viršijo 30 laipsnių, tuo tarpu pietų regionai įkaito net iki 40 laipsnių ir daugiau.

Tuo metu per Lietuvą trečiadienį slinks šaltasis atmosferos frontas, kuris į daugelį šalies vietovių atneš lietų ir perkūniją, teigia sinoptikai. Oras didžiojoje šalies dalyje vis dar išliks gana karštas, termometro stulpelis pasieks 25–30 laipsnių ribą. Ketvirtadienio dieną temperatūra jau bus keliais laipsniais žemesnė nei pastarosiomis dienomis. Didžiojoje šalies dalyje termometrai daugiausia rodys 23–28 laipsnius, o pajūris bus visai vėsus, ten oras įšils tik iki 20–22 laipsnių šilumos. Panašūs orai išliks ir savaitės pabaigoje – kai kur gali trumpai palyti, vyraujantis vėjas bus vidutinio stiprumo, o temperatūra nepakils aukščiau 30 laipsnių žymos.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją