Šią nuomonę prokurorai pateikė prašydami teisėjo sulaikyti Jacobą Chansley, Arizonoje gyvenantį sąmokslo teorijos „QAnon“ šalininką, kuris buvo nufotografuotas užsidėjęs kailinę kepurę su ragais, kai stovėjo prie viceprezidento Mike’o Pence’o stalo JAV Senato rūmuose, praneša theguardian.com.

Prašymo sulaikyti dokumente, kurį Arizonoje parengė Teisingumo departamento teisininkai, pateikiama daugiau informacijos apie Federalinio tyrimų biuro (FTB) atliktą tyrimą J. Chansley atžvilgiu. Regis, vyras M. Pence’ui paliko raštelį, kuriame parašė: „tai tik laiko klausimas, teisingumo akimirka artėja“.

„Tvirti įrodymai, įskaitant paties J. Chansley žodžius ir veiksmus Kapitolijaus pastate, patvirtina teiginius, jog į Kapitolijų įsiveržę maištininkai ketino paimti į nelaisvę ir žudyti į JAV vyriausybę išrinktus valdininkus“, – rašė prokurorai.

Kol kas nepavyko susisiekti su J. Chansley ginančiu valstybės apmokamu advokatu ir paprašyti, kad pakomentuotų situaciją. Kaltinamasis prieš federalinį teismą turėtų stoti penktadienį.

Prokurorai ir federaliniai agentai pradėjo teikti rimtesnius kaltinimus, susijusius su smurto protrūkiu Kapitolijuje, įskaitant ieškinį prieš į pensiją išėjusį ugniagesį Robertą Sanfordą, kuris kaltinamas neva metęs gesintuvą policininkui į galvą. Dar vienas riaušių dalyvis Peteris Stageris kaltinamas sumušęs kitą policininką Amerikos vėliavos stiebu.

Kalbėdami apie J. Chansley bylą, prokurorai nurodė, kad kaltinimai „apima aktyvų dalyvavimą maište, siekiant smurtiškai nuversti JAV vyriausybę“, ir perspėjo, jog „maištas tebevyksta“, teisėsaugai ruošiantis tolesnėms demonstracijoms Vašingtone ir kitų valstijų sostinėse. Taip pat prokurorai iškėlė prielaidą, kad J. Chansley vartoja narkotikus ir kenčia nuo psichikos ligos, ir teisėjui pareiškė, jog yra didelė tikimybė, kad atsakovas bandys slapstytis nuo teismo. „J. Chansley atvirai kalbėjo tikintis, jog yra ateivis, aukštesnioji būtybė, Žemėje turinti persikelti į kitą tikrovę“, – dėstė valstybiniai kaltintojai.

Teisingumo departamentas iškėlė daugiau nei 80 baudžiamųjų bylų dėl praėjusią savaitę JAV Kapitolijuje kilusių smurtinių riaušių, kurių metu D. Trumpo šalininkai įsiveržė į pastatą, apkraustė kabinetus ir kai kuriais atvejais net puldinėjo policininkus. Kol kas daugelį kaltinamųjų lengvai susekė FTB, nustatęs daugiau nei 200 įtariamųjų, kuriuos rasti labai padėjo socialiniuose tinkluose paskelbti vaizdo įrašai ir nuotraukos.

Laikinasis Kolumbijos apygardos prokuroras Michaelis Sherwinas sakė, kad nors dauguma pradinių kaltinimų gali pasirodyti lengvi, jis tikisi gerokai rimtesnių kaltinimų, Teisingumo departamentui tęsiant tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (307)