Dėl prezidento posto varžosi 12 kandidatų, tarp jų trys moterys. Rinkimų kovos favoritais laikomi kadenciją baigiantis valstybės vadovas 76 metų Nana Addo Dankwa Akufo-Addo iš Naujosios patriotinės partijos ir buvęs prezidentas 62 metų Johnas Dramani Mahama, kurio kandidatūrą iškėlė Nacionalinis demokratinis kongresas.

N. A. D. Akufo-Addo ir J. D. Mahama anksčiau dukart rungėsi tarpusavyje. J. D. Mahama laimėjo 2012 metais vykusius rinkimus, bet 2016-aisiais pralaimėjo N. A. D. Akufo-Addo. Jei šįmet triumfuos kuris nors iš šių politikos sunkiasvorių, tai jam bus antroji ir paskutinė kadencija, nes šalies konstitucijoje yra įtvirtintas dviejų kadencijų limitas.

Pergalei jau pirmajame rinkimų ture pasiekti kandidatui reikia surinkti daugiau kaip 50 proc. balsų.

Daugiau kaip 17 mln. ganiečių turi teisę atiduoti balsą šiuose rinkimuose. Visoje šalyje buvo įrengta per 38 tūkst. balsavimo punktų, kad siaučiant koronaviruso pandemijai rinkėjams nereikėtų lūkuriuoti ilgose eilėse.

Ganoje pirmadienį taip pat vyksta parlamento rinkimui, kuriuose dėl 275 vietų varžosi 918 kandidatų.

Šioje Vakarų Afrikos valstybėje beveik du dešimtmečius vyksta taikūs, laisvi, sąžiningi ir skaidrūs rinkimai. Tai jau aštunti rinkimai nuo 1992 metų, kai šalyje buvo atkurta daugiapartinė demokratija.

Daugelis stebėtojų pirmadienį vykstančius rinkimus laiko Ganos demokratijos išbandymu po rinkimų regiono kaimynėse Gvinėjoje ir Dramblio Kaulo Krante, kuriuose šių šalių lyderiai užsitikrino trečias kadencijas priėmę konstitucijos pakeitimus, nepripažįstamus opozicijos.

Viliamasi, kad šie rinkimai Ganoje vėl bus taikūs, nors gauta pranešimų apie kelis ginkluotų asmenų išpuolius šalies šiaurėje ir centrinėje dalyje.

Daugiau kaip 62 tūkst. saugumo pareigūnų buvo pasiųsti užtikrinti tvarkos balsavimo punktuose.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)