1) Prieš 2009 metų Didžiojo septyneto (G7) viršūnių susitikimą Romoje Japonijos finansų ministras Shoichi Nakagawa elgėsi tikrai ne taip, kaip derėtų tokio rango valdžios pareigūnui: nerišliai kalbėjo, atsakinėjo į ne tuos klausimus, o galiausiai tiesiog užmigo. Nors politikas ir teisinosi, kad taip elgėsi veikiamas vaistų nuo peršalimo, ši klaida jam kainavo postą. Sh. Nakagawa buvo priverstas Japonijos finansų ministro portfelį perleisti tuometiniam ekonomikos ministrui Kaoru Yoasano.

2) Lankydamasis Tokijuje 1992 metais, 41-asis JAV prezidentas George‘as H. W. Bushas per vakarienę su Japonijos ministru pirmininku Kiichi Miyazawa smarkiai sunegalavo. Amerikos vadovas apvėmė svečios šalies prezidentą ir susmuko be sąmonės. JAV prezidento padėjėjai dėl incidento kaltę suvertė gripui. Baltųjų rūmų atstovas pareiškė: „Prezidentas irgi žmogus“.

3) Per 2006 metų Didžiojo aštuoneto (G8) viršūnių susitikimą JAV prezidentas George‘as Walkeris Bushas ir Jungtinės Karalystės premjeras Tony Blairas aptarė maištininkų grupuotę „Hezbollah“ ir Jungtinių Tautų nesugebėjimą mobilizuoti Sirijos. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad pasaulio lyderiai ir turėtų taip elgtis. Tačiau šie politikai akivaizdžiai užsimiršo, kad tokių viršūnių susitikimų metu visur pilna mikrofonų ir kamerų. Bushas labai įsijautė – nuskambėjo ir keturių raidžių keiksmažodis. Ir kam nebūna.

4) JAV prezidentas G. W. Bushas kartą kaip reikiant nustebino Vokietijos kanclerę Angelą Merkel – jis nusprendė oficialaus susitikimo metu šiek tiek pamasažuoti įtakingos politikės pečius. A. Merkel kaip reikiant pasimetė. Ar galime ją kaltinti?

5) Per vieną iš daugelio 2007 metais Ženevoje vykusių G8 viršūnių susitikimo konferencijų tuometinis Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy po susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu atvyko pavėlavęs. V. Putinas skelbiasi esantis blaivybės šalininkas, todėl natūraliai kyla klausimas – nejaugi per pietus N. Sarkozy gėrė už du? Jis atrodė tarsi nesavas, isteriškai krizeno ir nebuvo tikras, kas čia vyksta. „Aš dabar atsakinėju į jūsų klausimus?“ – susirinkusiųjų paklausė Prancūzijos prezidentas.

6) Valdyti šalį – darbas sunkus ir labai varginantis. Buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas užmigo per 2008 metais Martinui Lutheriui Kingui jaunesniajam skirtą renginį. Miegantį Amerikos prezidentą pamatė visas pasaulis.

7) Pasaulinė finansų krizė? Kam ji rūpi, jeigu lauki svarbaus skambučio. Buvęs Jungtinės Karalystės premjeras Gordonas Brownas per kasmetinį Ekonomikos forumą Davosą nepasivargino išjungti savo mobiliojo telefono.

8) 1975 metais lankantis Austrijoje, JAV prezidentą Geraldą Fordą pavedė kojos ir lipdamas iš lėktuvo jis suklupo. Vėliau paaiškėjo, kad tai nutiko ne kartą. Nieko keisto, kad buvusi Mičigano amerikietiškojo futbolo komandos žvaigždė užsitarnavo nevėkšlos reputaciją.

9) Buvęs Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas mėgo kilnoti taurelę, neretai perlenkdavo lazdą. Jo pomėgis pralinksmino mažiausiai vieną JAV prezidentą.

10) Jūs iš Lenkijos? Buvęs JAV prezidentas Jimmy Carteris norėtų su jumis permiegoti. Štai ką jo vertėjas Stevenas Seymouras pareiškė tuomet kovojusiai TSRS priespaudoje šaliai per 1977 metais vykusį Amerikos vadovo vizitą. J. Carteris sakė norįs sužinoti, kokios ateities savo šaliai geistų lenkai. Vertėjas jo žodžius iškraipė ir pareiškė, kad JAV prezidentas geidžia lenkių. J. Carteris pasidžiaugė esąs Lenkijoje, o vertėjas tuos žodžius išvertė kaip prezidento norą pačiupinėti intymiąsias Lenkijos vietas. J. Carteris teigė iš Amerikos išvykęs į kelionę, o S. Seymouras konstatavo, kad prezidentas visiems laikams paliko Jungtines Valstijas. Vėliau vertėjas į sovietų priespaudoje gyvenančius lenkus kreipėsi rusų kalba. Diagnozė – pasiklydęs vertime.

11) Ar prisimenate Italijos ministrą pirmininką Silvio Berlusconi? Italijos premjerą, kuris Baracką Obamą, pirmąjį juodaodį JAV prezidentą, pavadino „įdegusiu“? Taip, tai tikra istorija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)