Tokio pobūdžio pareiškimas iš jo lūpų nuskambėjo, kai Seulas pranešė ketinantis svarstyti galimybę apginkluoti Ukrainą po praėjusį trečiadienį Rusijos ir Šiaurės Korėjos pasirašyto susitarimo, numatančio abipusę pagalbą agresijos atveju.

„Jeigu Pietų Korėja tieks Ukrainai ginklų, atsakymas jai nepatiks. Tikiuosi, jie to nedarys, tai būtų didžiulė klaida“, – sakė V. Putinas spaudos konferencijoje vizito Vietname metu.

Pietų Korėja dėl ginklų eksportą draudžiančio įstatymo tiekė Kyjivui įvairią pagalbą, išskyrus ginklus.

Jei Seulas imtų tiekti ginklų tiesiogiai Kyjivui, tai būtų radikalus posūkis nuo seniai puoselėjamos šalies politikos dėl ginklų eksportavimo tik taikiu metu. Šiuo metu Pietų Korėjo šaudmenys patenka į Ukrainą per trečiąsias šalis, pvz., per JAV.

Svarbi ginklų eksportuotoja Pietų Korėja, kaip ketvirtadienį pranešė vienas prezidento kanceliarijos pareigūnas „persvarstys“ ilgalaikę politiką, kuri jai draudžia tiesiogiai tiekti ginklus Ukrainai.

Ši žinia pasirodė po to, kai Šiaurės Korėja su Rusija pasirašė abipusės gynybos susitarimą.

„Planuojame persvarstyti paramos ginklais teikimo Ukrainai klausimą“, – praėjus kelioms valandoms po to, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išvyko iš Pchenjano, žurnalistams sakė pareigūnas.

Anksčiau pranešta, kad V. Putinas per savo valstybinį vizitą pasirašė naują susitarimą su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong Unu.

Seulas taip pat išreiškė „didelį susirūpinimą“ dėl šio susitarimo, kuriame abi daugybės sankcijų susilaukusios šalys susitarė stiprinti karinį ir ekonominį bendradarbiavimą, įskaitant neatidėliotiną karinę pagalbą, jei kuri nors iš jų susidurs su ginkluota agresija.

„Bet koks bendradarbiavimas, kuris tiesiogiai ar netiesiogiai padeda stiprinti Šiaurės Korėjos karinius pajėgumus, pažeidžia JT Saugumo Tarybos rezoliucijas“, – žurnalistams teigė patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Chang Ho-jinas.

„Pačios Rusijos įvykdytas rezoliucijos pažeidimas ir parama Šiaurės Korėjai neišvengiamai turės neigiamos įtakos Pietų Korėjos ir Rusijos santykiams“, – pažymėjo Chang Ho-jinas.

Vakarų šalys ėmėsi stiprinti sankcijas, kuriomis siekiama suvaržyti Rusijos karą Ukrainoje.

Nepaisydamas Vašingtono ir Kyjivo raginimų persvarstyti savo poziciją, Seulas jau kurį laiką vykdo politiką, kuri draudžia parduoti ginklus į aktyvias konfliktų zonas.

Tačiau jis Lenkijai yra pardavęs tankų ir haubicų.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)