„Politico“ gautame laiške 63 EP nariai kreipiasi į Europos Komisijos (EK) pirmininkę Ursulą von der Leyen, Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininką Charlesą Michelį ir EP pirmininkę Robertą Metsolą ir teigia, kad Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas „jau pridarė nemažos žalos, naudodamasis tuo, jog Vengrija pirmininkauja ES Tarybai“.

Vengrija perėmė pirmininkavimą iš Belgijos liepos 1 d. Nuo tada V. Orbanas surengė „taikos misijų“ į Kyjivą, Maskvą, Pekiną bei Vašingtoną ir tvirtino atstovaujantis visai ES, neturėdamas tokių įgaliojimų.

V. Orbanas „surengė keletą diplomatinių susitikimų, pavyzdžiui, su Vladimiru Putinu ir su Xi Jinpingu, kurių metu tyčia klaidingai nušvietė savo įgaliojimus“, rašo parlamentarai ir ragina EP atitinkamai reaguoti.

„Reikia imtis realių veiksmų, tokių kaip laikinas Vengrijos teisės balsuoti ES Taryboje panaikinimas, nes, kaip rodo praktika, tik žodinis pasmerkimas neduos jokio rezultato“, – pridūrė laiško autoriai.

Šis laiškas, parengtas europarlamentarų iš įvairių šalių ir parlamentinių grupių, įskaitant Europos liaudies partiją, frakciją „Atnaujinkime Europą“, Kairiųjų frakciją ir Žaliųjų frakciją, yra naujausias bandymas nubausti Budapeštą už netinkamą pirmininkavimą.

EK pirmadienį pranešė paprašiusi savo komisarų nedalyvauti Vengrijos rengiamuose neformaliuose ministrų susitikimuose.

Taip pat paskelbta, kad V. Orbanas parašė laišką EVT pirmininkui Ch. Micheliui, kuriame paragino atkurti diplomatinius santykius su šalimi agresore Rusija. Tai pranešė Vokietijos bulvarinis laikraštis „Bild“.

JAV kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas, pasak Vengrijos premjero V. Orbano, pergalės rinkimuose atveju pasirengęs iš karto pradėti tarpininkavimą dėl taikos tarp Rusijos ir Ukrainos. Tai po praėjusią savaitę vykusio savo susitikimo su D. Trumpu V. Orbanas pareiškė laiške ES šalių lyderiams.

D. Trumpas nelauktų, kol sausį bus inauguruotas JAV prezidentu, o pradėtų iš karto po rinkimų lapkritį, rašo V. Orbanas laiške, kuris adresuotas ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charlesui Micheliui. „Jis (Trumpas) tam turi detalių ir gerai pagrįstų planų“, – teigiama toliau. Vengrija šiuo metu pirmininkauja ES.

Prieštaringai vertinamas vengrų premjeras netrukus po to, kai liepos 1-ąją jo šalis perėmė pirmininkavimą Bendrijai, jau susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu, taip pat Kinijos vadovu Xi Jinpingu.

V. Orbano susitikimai su V. Putinu ir Xi Jinpingu sukėlė pasipiktinimą ES. Briuselis pabrėžė, kad V. Orbanas tam neturėjo ES mandato.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją