Praėjus 11 metų po išpuolių ir devyneriems su puse metų nuo Kh. Sh. Mohammedo suėmimo Pakistane, jis sėdėjo ant suolo, galvą apsirišęs baltu turbanu, su chna dažyta barzdele. Tuo tarpu išpuolių aukų artimieji atidžiai stebėjo jį pro stiklinę užtvarą.

Kh. Sh. Mohammedas yra kaltinamas suorganizavęs lėktuvų pagrobimą, nusinešusį 2 976 žmonių gyvybes, o jo bendrininkai yra kaltinami finansavę išpuolius įvykdžiusius savižudžius ir teikę jiems kitokią paramą.

Visiems penkiems kaltinamiesiems gresia mirties bausmė, tačiau jų teismas kariniame tribunole JAV karinėje bazėje Gvantaname neprasidės dar mažiausiai metus.

"Aš nemanau, kad šiame teisme galima sulaukti kokio nors teisingumo", - sakė 47-erių Kh. Sh. Mohammedas arabų kalba, teisėjo paklaustas, ar jis suprato savo teises.

Per penkias dienas truksiantį ikiteisminį nagrinėjimą gynyba mėgins atmesti prezidento Baracko Obamos administracijos pareiškimą, jog klausimai, susiję su elgesiu su kaltinamaisiais ir tariamu jų kankinimu CŽV kalėjimuose prieš persiuntimą į Gvantanamą 2006 metais, yra priskiriami nacionalinio saugumo kategorijai.

Tuo tarpu žiniasklaidos organizacijos ir žmogaus teisių gynėjų grupės reikalauja, kad teisėjas užtikrintų teisminio proceso skaidrumą, nes baiminamasi, kad kai kurie teismo posėdžiai gali vykti slapta.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)