Jenso Galschioto aštuonių metrų aukščio skulptūra „Gėdos stulpas“ stovėjo Honkongo universiteto miestelyje nuo 1997 metų, kai miestas buvo grąžintas Kinijai.

Skulptūra vaizduoja 50 skausmo iškreiptų veidų ir iškankintų kūnų, sukrautų vienas ant kito, ji skirta 1989 metais Pekino Tiananmenio aikštėje kinų karių nužudytiems protestuotojams už demokratiją atminti.

Praėjusią savaitę seniausias Honkongo universitetas, remdamasis „teisinėmis rekomendacijomis“, valdžiai siekiant susidoroti su kitaminčiais, nurodė paminklą pašalinti iki trečiadienio 17 valandos.

J. Galschiotas sakė AFP, kad pasisamdė vietos advokatą ir paprašė universiteto surengti posėdį dėl kūrinio ateities, nes artėja nustatytas terminas.

„Tikiuosi, kad mano nuosavybės teisė į skulptūrą bus gerbiama ir aš galėsiu išvežti ją iš Honkongo tvarkingai, nepadarant jai jokios žalos“, – sakė jis AFP elektroniniame laiške.

J. Galschiotas sakė, kad norėtų, jog kūrinys liktų Honkonge. Pasak jo, jei valdžios institucijos jį sunaikintų, Honkongo gyventojai turėtų surinkti „kuo daugiau Gėdos stulpo gabalėlių“.

„Šie gabalėliai galėtų būti panaudoti tam tikrai simbolinei manifestacijai, kad „Imperijos praeina, o menas išlieka“, – sakė menininkas.

J. Galschiotas sakė, kad palaiko ryšį su Honkongo žmonėmis, kurie atlieka skulptūros 3D skenavimą, kad būtų galima pagaminti miniatiūrines jos versijas.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją