Maskva taip pat pranešė, kad Slovėnijos paleistų poros po priedanga veikusių šnipų vaikai kad yra rusai sužinojo tik įlipę į lėktuvą, kuriuo buvo grąžinti į Rusiją.

„V. Krasikovas yra FSB darbuotojas“, – penktadienį kalbėdamas su žurnalistais pasakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, pridurdamas, kad jis tarnauja slaptame ir elitiniame būryje „Alpha“.

D. Peskovas taip pat pasakė, kad Krasikovas „tarnavo su kai kuriais prezidento apsaugos darbuotojais“.

V. Krasikovas Vokietijoje buvo įkalintas iki gyvos galvos už tai, kad viename iš Berlyno parkų 2019 m. nužudė vieną iš čečėnų sukilėlių vadų. Vokietijos teisėjų teigimu, ši žmogžudystė buvo įvykdyta Rusijos valstybės užsakymu.

Agentūros „Bellingcat“ pirmiau atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad V. Krasikovas yra susijęs su Rusijos FSB, nors pirmadienį padarytame pareiškime Maskva pirmą kartą viešai patvirtino, jog jis yra FSB agentas.

V. Putinas ketvirtadienį pasveikino iš kalėjimų grįžusius rusus – kai kurie iš jų, jo žodžiais tariant, turi „tiesioginį ryšį“ su kariuomene, – sakydamas jiems, kad „Tėvynė nebuvo jūsų pamiršusi“.

D. Peskovas patvirtino, kad Slovėnijos paleista rusų porelė taip pat yra šnipai.

Artiomas Dulcevas ir Anna Dulceva, kurių du vaikai pagal susitarimo sąlygas taip pat buvo išsiųsti į Rusiją, Liublianoje apsimetinėjo pora iš Argentinos – IT paslaugas teikiančios bendrovės ir meno galerijos savininkais.

„Vakar atvykę nelegalų vaikai kad yra rusai sužinojo tik iš Ankaros skridusiame lėktuve. Rusiškai jie nekalba“, – pasakė D. Peskovas.

Putinas sutiko grąžintus kalinius

V. Putinas vaikus ant nusileidimo tako Maskvoje pasitiko sakydamas „buenos noches“, kas ispaniškai reiškia „labas vakaras“.

„Nelegalais“ vadinami po priedanga veikiantys rusų šnipai, su suklastotais tapatybės dokumentais metų metus ar net dešimtmečius gyvenantys užsienio šalyse ir renkantys informaciją, kurią siunčia namo į Maskvą.

Per istorinį apsikeitimą kaliniais, kurio metu Maskva paleido JAV piliečius Evaną Gershkovichių, Paulą Whelaną ir Alsu Kurmaševą bei būrį rusų disidentų ir aktyvistų, buvo paleista ir dešimt rusų – aštuoni kaliniai ir du vaikai.

Lenkijoje kilo ginčai dėl kalinių mainų

Lenkijos vyriausybė penktadienį gynė savo sprendimą paleisti vieną Rusijoje gimusį kalinį pagal platų Rusijos ir Vakarų susitarimą dėl kalinių mainų, kilus susirūpinimui dėl Baltarusijoje įkalinto lenkų ir baltarusių kilmės žurnalisto likimo.

Norėdama prisidėti prie didžiausių kalinių mainų nuo Šaltojo karo laikų, Varšuva išlaisvino laisvai samdomą ispanų žurnalistą Pablo Gonzalezą, kurio tikroji pavardė – Pavelas Rubcovas, apkaltintą šnipinėjimu Rusijai ir sulaikytą Ukrainos pasienyje praėjus kelioms dienoms po to, kai Maskva pradėjo karą 2022 metų vasarį.

Tačiau šis veiksmas sukėlė ginčus, kadangi į susitarimą nebuvo įtrauktas Baltarusijoje kalinamo lenkų ir baltarusių kilmės žurnalisto Andrzejaus Poczobuto paleidimas.

A. Poczobutas, 51 metų vieno iš didžiausių Lenkijos dienraščių „Gazeta Wyborcza“ korespondentas ir aktyvus lenkų mažumos Baltarusijoje narys, buvo nuteistas 2023 metų vasario mėnesį.

„Noriu jus patikinti, kad pastangos išlaisvinti kitus politinius kalinius, įskaitant Andrzejų Poczobutą, vyksta pagal kitą procedūrą“, – penktadienį žurnalistams sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis.

„Aš jį prisimenu kasdien“, – pridūrė R. Sikorskis, sakydamas, kad Lenkija siekia A. Poczobuto išlaisvinimo, tačiau nepateikė detalių apie šį procesą.

Buvęs vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis, priklausantis spalį valdžią praradusiai partijai „Teisė ir teisingumas“ (PiS), apkaltino vyriausybę, kad už įtariamo Rusijos šnipo paleidimą ji „nieko negavo mainais“.

„Rusijos ir Vakarų derybos dėl apsikeitimo kaliniais vyko mažiausiai pusantrų metų“, – rašė M. Kaminskis socialiniame tinkle „X“ ir pridūrė, kad dar eidamas pareigas jis vedė derybas su JAV pareigūnais dėl kalinių mainų.

„Mūsų sąlyga dėl apsikeitimo kaliniais buvo perduoti Lenkijai Andrzejų Poczobutą, Baltarusijoje nuteistą 8 metams kalėjimo“, – sakė jis.

Ketvirtadienį per kalinių mainus Vakarams buvo perduotas Baltarusijoje kalintas Vokietijos pilietis 30 metų medikas Rico Kriegeris.

Penktadienį PiS įstatymų leidėjai pareiškė, kad paprašė vyriausybės oficialaus paaiškinimo dėl veiksmų, kurių buvo imtasi siekiant paleisti A. Poczobutą.

A. Poczobutas išsamiai nušvietė masinius protestus prieš Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką ir atsisakė išvykti iš šalies po to, kai valdžios institucijos pradėjo istorinį susidorojimą su opozicija.

Jo kolegos perspėjo, kad A. Počobutas kalėjime negauna būtinų vaistų ir kad jo sveikata blogėja.

Baltarusijos žmogaus teisių organizacijos „Viasna“ duomenimis, šalyje už grotų tebėra apie 1 400 politinių kalinių.

Prancūzija ragina Maskvą paleisti kitus Rusijoje „autokratiškai“ sulaikytus asmenis

Prancūzija penktadienį pasveikino istorinį Rusijos ir Vakarų apsikeitimą kaliniais ir paragino Maskvą išlaisvinti Prancūzijos pilietį Laurent’ą Vinatier ir kitus Rusijoje vis dar „autokratiškai“ laikomus asmenis.

„Prancūzija išgyvena emocijas kartu su šeimomis ir sąjungininkių vyriausybėmis po kelių Rusijoje laikomų politinių kalinių paleidimo, – sakoma Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime. – Mūsų mintys yra su tais, kurie tebėra autokratiškai sulaikyti Rusijoje, įskaitant mūsų tautietį Laurent’ą Vinatier. Prancūzija ragina nedelsiant juos paleisti.“

Prancūzija pareiškė, kad gerbia „drąsą vyrų ir moterų, kurie Rusijoje, kaip ir kitur, gina žodžio ir nuomonės laisvę, nepaisydami su tuo susijusių pavojų“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)