Buvęs separatistų vadas Donbasą paliko rugpjūčio viduryje ir nuo to laiko atostogauja, praneša newsru.com.

„Karo gaiduką visgi paspaudžiau aš. Jeigu mūsų būrys nebūtų perėjęs sienos, galiausiai viskas būtų baigęsi kaip Charkove, kaip Odesoje. Būtų keletas nužudytų, apdegusių, suimtų. Viskas tuo ir būtų pasibaigę. Praktiškai iki šiol vykstančio karo smagratį paleido mūsų būrys. Mes sumaišėme visas ant stalo esančias kortas. Visas!“ – pareiškė I. Strelkovas.

Jo teigimu, jis yra asmeniškai atsakingas už tai, kas vyksta Donbase. „Už tai, kad iki šiol Doneckas apšaudomas, atsakingas esu aš. Už tai, kad Slovjanskas paliktas, žinoma, taip pat atsakingas esu aš. Ir už tai, kad jis neišlaisvintas, taip pat atsakingas esu aš“, – įsitikinęs vadinamosios „Donecko liaudies respublikos“ buvęs „gynybos ministras“.

Rimtai padėti gali tik Rusija

Spalio pabaigoje I. Strelkovas pranešė apie judėjimo „Novorosija“ steigimą. Jo teigimu, jis turėtų užsiimti „humanitarinės pagalbos“ tiekimu Donecko ir Luhansko sričių gyventojams.

„Nuo pat pradžių mes pradėjome kariauti rimtai – naikinti diversines „Dešiniojo sektoriaus“ grupes, – sako buvęs separatistų lyderis. – Bet kadangi geriau šis tas nei nieko, mes kuriame judėjimą, kad bent jau taip, humanitarine prasme, paremtume pasipriešinimą“.

I. Strelkovas pridūrė, kad pusė „kariuomenės dabar aprengta žiemine apranga, kurią mes jiems pristatėme“.

„Mūsų pagalba keliauja kariuomenei. Užtikrinti humanitarinę pagalbą gyventojams gali tik Rusijos valstybė. Tik valstybė! Reikia imti iš valstybės rezervų. Iš tų pinigų, kuriuos surenkame, mes galime padėti sukilėliams, šeimoms, sužeistiesiems, bet ir tai toli gražu ne visiems“, – pridūrė leidinio pašnekovas.

Kada atvyko „atostogautojai“ iš Rusijos

Interviu leidiniui „Zavtra“ jis taip pat prisipažino, kad liepos 5 dieną separatistai atsidūrė sudėtingoje situacijoje – buvo išnaudota daug šaudmenų. I. Strelkovas pareiškė, kad „atostogautojai“ – Rusijos kariškiai – atvyko rugpjūčio viduryje.

„Atostogautojai“ atvyko po 40 parų. Mes iki jų atėjimo niekaip nebūtume išsilaikę. Mums būtų nepakakę ir maisto. O svarbiausia – Ukrainos kariuomenė nėjo į kontaktinius mūšius. Kai mes patys primesdavome kontaktinį mūšį, jie turėdavo nuostolių“, – pasakojo buvęs separatistų vadas. Į „Zavtra“ vyriausiojo redaktoriaus Aleksandro Prochanovo klausimą, ar „fronto išlyginimas ir metimasis į Mariupolį yra „atostogautojų“ rankų darbas, I. Strelkovas atsakė, kad ne visai.

„Jiems pakluso atskiri pasipriešinimo daliniai. Tačiau Mariupolį daugiausiai puolė „atostogautojai“. Kai jie pasitraukė, ir fronto linija, ir galimybės nusilpo. Pirma, Mariupolis buvo tuščias, ten dvi paras nebuvo Ukrainos karių, buvo galima paimti be mūšio, – aiškino buvęs separatistų vadas. – Tačiau buvo įsakymas neužimti. Ne šiaip įsakymas sustoti, o įsakymas jokiu būdu neužimti. Taip pat galima buvo užimti Volnovachą. Todėl aš ir sakau, kad tai primena įvykius Krainoje: ten Jugoslavijos Liaudies Armija sustojo likus žingsniui iki lemiamos pergalės“.

Rugpjūčio pabaigoje Aleksandras Zacharčenka, kuris neseniai buvo išrinktas neteisėtuose rinkimuose  „Donecko liaudies respublikos“ vadovu, pareiškė, kad separatistų pusėje kaip savanoriai kovoja ir trys-keturi tūkstančiai Rusijos piliečių. Jo teigimu, nemažai karių „nusprendė atostogauti ne pliaže, o tarp mūsų, tarp brolių, kovojančių dėl savo laisvės“.

Igoris Strelkovas gimė 1970 m. gruodžio 17 d. Maskvoje. Yra vienas iš separatistinės organizacijos „Donecko liaudies respublika“ lyderių. Kelis mėnesius vadovavo separatistams Slovjanske (iš ten paskui pabėgo) ir Donecke. Rusijos Federalinės saugumo tarnybos pulkininkas atsargoje.

2014 m. pavasarį per susirėmimus Ukrainoje išgarsėjo kaip rusų ir prorusiškų separatistų vadas. Nuo 2014 m. gegužės 12 iki rugpjūčio 14 d. vadovavo vadinamosios Donecko liaudies respublikos ginkluotosioms pajėgoms, nuo gegužės 16 iki rugpjūčio 14 d. buvo vadinamosios Donecko liaudies respublikos gynybos ministras, nuo liepos mėnesio pasiskelbė Donecko kariniu komendantu.

Atsisakė šių pareigų dėl nežinomų priežasčių.

Šiuo metu gyvena Rusijos teritorijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (230)