Jis Barselonoje turi dalyvauti 10 val. prasidėsiančiame balsavime dėl naujojo Katalonijos vadovo. Valandą prieš tai jo griežtosios linijos separatistų partija JxCAT suplanavo C. Puigdemont’o pasveikinimo ceremoniją prie Katalonijos regioninio parlamento Barselonoje.

Jei C. Puigdemont’as bus areštuotas dėl savo vaidmens 2017 m., kai Katalonija nesėkmingai mėgino paskelbti nepriklausomybę, balsavimas dėl įgaliojimų gali būti atšauktas.

„Įprastomis demokratinėmis sąlygomis parlamentarui, kaip aš, nereikėtų skelbti apie savo ketinimą dalyvauti sesijoje“, – socialiniame tinkle X paskelbtame vaizdo įraše sakė C. Puigdemontas. „Tačiau mūsų šalyje nėra normalių demokratinių sąlygų, – sakė jis. – Pirmiausia dėl to, jog esame ilgai persekiojami už tai, kad leidome katalonams balsuoti per apsisprendimo referendumą. Antra, Aukščiausiasis Teismas atsisako paklusti patvirtintam ir galiojančiam amnestijos įstatymui. Į šį iššūkį reikia atsakyti ir jį atremti. Todėl nusprendėme grįžti iš tremties“.

C. Puigdemont’as vadovavo Katalonijos regioninei vyriausybei 2017 m., kai ji surengė neteisėtą referendumą dėl atsiskyrimo. Buvo paskelbta nepriklausomybės deklaracija, bet ji gyvavo trumpai, kol įsikišo Madridas. Netrukus C. Puigdemont’as pabėgo į užsienį, kad išvengtų baudžiamojo persekiojimo, tačiau vis dar yra ieškomas Ispanijos teisingumo sistemos.

Ispanijos Aukščiausiasis Teismas liepos 1 d. nusprendė, kad anksčiau šiais metais įsigaliojęs Katalonijos separatistų amnestijos įstatymas jam nebus visiškai taikomas.

Ketvirtadienį Ispanijos valdančiųjų socialistų vadovas Katalonijoje, buvęs sveikatos apsaugos ministras Salvadoras Illa turėtų būti išrinktas naujuoju regiono lyderiu. Jis užsitikrino mažesnės kraštutinių kairiųjų partijos ir nuosaikesnės kairiosios Katalonijos separatistų partijos ERC paramą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją