Kalbame apie 23 metų medicinos studentės grupinį išžaginimą autobuse, įvykdyta 2012 metų pabaigoje. Tragedija pasibaigė aukos mirtimi – ją ligoninėje pribaigė patirti sužalojimai, rašo „The Wall Street Journal“.

P. Devi įsitikinusi: vyro tėvai ją išvys iš namų, nusisuks kaimynai – ji virs niekuo. Gyvenimo Indijoje paradoksas: toks likimas jos laukia visai ne todėl, kad jos vyras įvykdė protu nesuvokiamo žiaurumo nusikaltimą. Ji taps atstumtąja, nes nebeturės sutuoktinio.

P. Devi vyro giminaičiai kalba negalintys moteriai leisti pačiai save išlaikyti. Jos pačios tėvai gyvena pernelyg skurdžiai, tad gimtųjų namų durys jai taip pat uždarytos. Regione galiojantis paprotys (Purdah) užtikrina, jog vargšė moteris už namų ribų negaus jokio darbo.

Karmalachango miestelyje, kur gyvena myriop nuteisto žagintojo žmona, moterims be vyriškos lyties giminaičio palydos išeiti iš namų draudžiama.

Tokia tvarka atrodo protu nesuvokiama šalyje, kur pirmą kartą šalies vyriausybei moteris pradėjo vadovauti dar XX amžiaus 7-ąjį dešimtmetį. Tačiau Indijos kaimas, kur gyvena praktiškai 70 proc. visų šalies gyventojų (o jų šalyje 1,2 mlrd.), atrodo kaip atskira respublika, kur galioja visai kitos taisyklės.

Tėvai P. Devi iš mokyklos atsiėmė jai pradėjus lankyti šeštą klasę – mergaitės reikėjo namuose, dirbti namų ruošos darbus, nes sunkiai susirgo mama. 2010 metais šeima mergaitę apvesdino už būsimojo žagintojo.

Kaimą supantys kalnai sulaiko drėgną orą, todėl virš Karmalachango kybo vadinamas lietaus šešėlis. Būtent dėl klimato ir geografinių sąlygų kaime, kur gyvena 1500 žmonių, verstis žemės ūkiu praktiškai neįmanoma. Pramonė taip pat nevystoma, tad dauguma jaunų vyrų vyksta darbo ieškoti kitur.

A. K. Singhas ir jo broliai netapo išimtimi, išvyko dirbti į miestą. Kiekvieną mėnesį iš savo algos nuo 30 iki 45 dolerių siųsdavo savo šeimoms.

2011 metų birželį P. Devi pagimdė sūnų. 2012 metais trumpam grįžęs namo, būsimasis žagintojas žmonai dovanų parvežė mobilųjį telefoną – kad šeima galėtų palaikyti ryšį. Savo vyro moteris nepamatė iki pat lemtingojo gruodžio.

Apklausos, atliktos rugpjūčio pabaigoje, metu paaiškėjo, jog A. K. Singhas namo grįžo gruodžio 21 dieną - praėjus dienai po to, kai policijos pareigūnai paskelbė jo paiešką dėl gruodžio 16 dieną įvykdyto žiauraus grupinio išžaginimo. Iš pradžių šeima A. K. Singhą slėpė.

Apie nusikaltimą pradėjo rašyti visi Indijos laikraščiai ir internetinė žiniasklaida. Tačiau Karmalachange nėra nei elektros, nei laikraščių. Kai A. K. Singhas grįžo namo, kaip teigia jo žmona, šeimai „jis tikrai neatrodė nei sunerimęs, nei įsitempęs“.

Nuo to momento, kai praeitą gruodį žagintojas buvo sulaikytas, jo šeimos gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis. Nusikaltėlio broliai Vinay‘us ir Abhay‘us, taip pat dirbę netoliese Delio, trims mėnesiams išėjo iš darbo, kad galėtų padėti namiškiams. Šeimos reputacija negrįžtamai sutepta.

„Bendrauja su mumis kaip su neliečiamaisiais“, - sako Abhay‘us.

Yra žmonių, kurie dėl gruodžio tragedijos ir panašių nusikaltimų kaltina tradicinių socialinių normų, kurių laikosi didžioji dalis kaimuose gyvenančių žmonių, ir miestams būdingo laisvesnio ir modernesnio požiūrio konfliktą.

Pavyzdžiui, žinoma, jog dar prieš nusikaltimą žagintojai savo būsimosios aukos ir jos palydovo klausė, kodėl jie vakarą leidžią kartu ir ne namuose.

Kalbant apie tos nakties įvykius, P. Devi teigia nesuprantanti, kaip moteris gali vakare kažkur eiti su vyriškiu, kuris nėra jos teisėtas vyras.

Tragedijos naktį porelė ėjo į kino teatrą, esantį elitiniame prekybos centre. Jauni žmonės buvo užpulti autobuse, į kurį įsėdo. Mergina buvo išžaginta ir sudaužyta metaliniu strypu. Patenkinę gyvuliškus instinktus, nusikaltėliai savo aukas iš autobuso paprasčiausiai išmetė pakelėje – išrengtus ir vos gyvus. Nuo patirtų sužalojimų mergina ligoninėje mirė.

Pernelyg paprasta situaciją aiškinti miesto ir kaimo skirtumais. Žagintojo advokatas po teismo nuosprendžio paskelbimo žurnalistams sakė: jeigu sužinotų, jog jo dukra išbandė seksą dar iki vestuvių, jis ją „gyvą sudegintų“.

P. Devi nežino, ką daryti ir kur kreiptis. „Ar bent kas nors pagalvoja apie mane? Esu gyva, turiu mažą vaiką, kuris dar kvėpuoja“, - išgirdusi nuosprendį vyrui balsu raudojo jauna moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)