Marapio kalnas Vakarų Sumatros provincijoje išsiveržė 13.04 val. vietos (8.04 val. Lietuvos) laiku, tiršti pilki pelenų debesys pakilo į dviejų kilometrų aukštį virš viršūnės, sakoma nacionalinės nelaimių mažinimo agentūros (BNPB) pranešime.

Dėl vieno aktyviausių Indonezijoje vulkanų jau kelias savaites paskelbtas antro lygio iš keturių pavojus, valdžia pataria žmonėms nesiartinti prie 4,5 kilometro draudžiamos zonos aplink jo kraterį. Vietos gyventojams patariama būti budriems dėl šaltos lavos srautų po išsiveržimo, sakė BNPB atstovas Abdulas Muhari.

Šalta lava, Indonezijoje dar vadinama laharu, yra sumišusių vulkaninių medžiagų, tokių kaip pelenai, smėlis ir akmenys, srautas, lietaus nešamas žemyn ugnikalnio šlaitais. Šį mėnesį smarkios liūtys vulkaninėmis nuolaužomis užtvindė netoli Marapio esančius rajonus, žuvo daugiau nei 60 žmonių, sunaikinta dešimtys namų, apgadinti keliai ir mečetės.

Iškritus pelenams, gyventojai turėtų dėvėti kaukes, kad išvengtų kvėpavimo problemų, ir nuvalyti vulkaninius pelenus nuo savo namų stogų, kad išvengtų griūčių, sakoma ketvirtadienį paskelbtame geologijos agentūros vadovo Muhammado Wafido pranešime.

Salų valstybė Indonezija dažnai patiria seisminį ir vulkaninį aktyvumą dėl savo padėties ties vadinamuoju „ugnies žiedu“ Ramiajame vandenyne. Gruodį išsiveržęs Marapis į dangų išsviedė trijų kilometrų aukščio pelenų stulpą. Per išsiveržimą žuvo mažiausiai 24 alpinistai, dauguma jų buvo universiteto studentai.