Toks žingsnis žengtas dėl „nepakenčiamo įžeidimo“, kuriuo tapo JAV sukurtas antiislamiškas filmas, supykdęs kelių šalių musulmonus.

„Oskarų“ rengėjai Los Andžele teigia dar nesulaukę oficialaus Irano pareigūnų pranešimo.

„Oficialiai pranešu, kad reaguodami į „nepakenčiamą Didžiojo islamo pranašo įžeidimą mes atsisakome dalyvauti šių metų „Oskaruose“ bei prašome ir kitų islamo šalių tokiu būdu išreikšti savo protestą“, – kalbėjo ministras, kurį cituoja naujienų agentūra ISNA.

Iranas Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimams šiemet pristatė vieną filmą – juostą „Gabalėlis cukraus“. Iš kovos dėl „Oskaro“ pasitraukti nuspręsta po pokalbio su juostą prodiusavusia kompanija, teigia ministras.

Tokiu žingsniu Iranas reiškia pasipiktinimą mažo biudžeto filmu „Musulmonų nekaltybė“, pašiepiančiu pranašą Mahometą, kurį Jungtinėse Valstijose sukūrė grupė krikščionių ekstremistų.

Internete paskelbtos arabiškai titruotos filmo ištraukos sukėlė protestus daugelyje musulmoniškų šalių.

JAV vyriausybė pabrėžė neturinti nieko bendro su filmu ir apgailestavo dėl jo turinio, tačiau pareiškė, kad gindama saviraiškos laisvę negali jo cenzūruoti.

Keli protestai prieš filmą surengti ir Teherane.

„Šis filmas sukurtas Amerikoje, o „Oskarai“ taip pat teikiami ten. Kol kas šalis, kuri filmą sukūrė, nepareiškė jokios oficialios pozicijos“, – kalbėjo M. Hosseini.

Paskutiniojoje „Oskarų“ įteikimo ceremonijoje, vykusioje vasarį, geriausio užsienio filmo kategorijoje triumfavo iraniečių filmas „Išsiskyrimas“.

Kino meno ir mokslo akademijos atstovė naujienų agentūrai AFP teigė: „Matėme naujienų pranešimus, tačiau tiesiogiai su Irano atrankos komitetu nebendravome.“