Kai kurie piligrimai ėjo ilgiau negu 12 dienų iš šalies pietinių pakraščių arba iš Irano, o kiti atvažiavo autobusais arba sausakimšais sunkvežimiais.

Gynybos ministras Khaledas al Obeidi sakė, kad šiais metais per Arbainą Kerbeloje apsilankys iš viso 17 mln. žmonių, tarp jų per 4 mln. užsieniečių iš 60 šalių.

Tikinčiųjų jūra užliejo miestą: žmonės ėjo prie imamo Husseino (Huseino) šventovės, mušdami sau į galvas ir krūtines, tokiu būdu demonstruodami atgailą, kad neišgelbėjo vieno iš šiitų labiausiai gerbiamų religinių veikėjų nuo žūties per susirėmimą su kalifo Yazido (Jazido) kariauna 680 mūsų eros metais.

Daugelis skandavo vienu balsu, apimti kolektyvinio religinio transo, o kai kurie sakė aiškiai įžvelgiantys, kokia simbolinę galią Arbainas gali suteikti kare su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“.

Penktadienį per apšaudymą iš minosvaidžių, žuvus vienam žmogui, dar labiau padidėjo susirūpinimas dėl saugumo per ceremoniją, kuri laikoma vienu iš didžiausių pasaulyje religinių sambūrių.

Tačiau piligrimai sakė nesantys įbauginti.

„Užmirškit minosvaidžius – net jeigu Kerbeloje lytų džihadistais, mums tai neužkirstų kelio aplankyti imamo Husseino šventovę“, – teigė 25 metų Kadhemas Husseinas (Kadimas Huseinas), atėjęs pėsčiomis iš Nasirijos miesto, esančio už maždaug 300 kilometrų.

„Islamo valstybė“, vadovaujama sunitų ekstremistų, šiitus laiko atskalūnais, o išpuolius prieš šios bendruomenės narius laiko vienu iš pagrindinių savo uždavinių.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)