Naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė, kad saugumo pajėgos, prie regiono administracijos būstinės susidūrusios su keliais tūkstančiais demonstrantų, šaudė ir panaudojo ašarines dujas.

Tačiau protestuotojai nesiskirstė ir ėmė svaidyti į saugumo pajėgas Molotovo kokteilius bei pirotechnikos užtaisus.

Basra ir aplinkinė provincija buvo piktų demonstracijų dėl vyriausybės nesirūpinimo, kurios Iraką krėtė nuo liepos pradžios, židinys.

Gyventojai ypač piktinasi vietos vandentiekio užterštumu, dėl kurio ligoninėje atsidūrė 20 tūkst. žmonių.

Antradienį šeši demonstrantai žuvo ir daugiau kaip 20 buvo sužeisti, nurodė vienas vietos valdžios pareigūnas ir medikai. Tai buvo daugiausiai aukų pareikalavusi susirėmimų su saugumo pajėgomis diena.

Pasak pareigūnų, taip pat buvo sužeista 30 saugumo pajėgų narių.

Jungtinių Tautų pasiuntinys Irake paragino laikytis rimties Basroje ir „vengti naudoti neproporcingą, letalią jėgą prieš demonstrantus“.

Antradienį Bagdade per savaitinę spaudos konferenciją Irako premjeras Haideras al Abadi sakė nurodęs „nešaudyti tikromis kulkomis ... protestuotojų link ar į orą“.

Šiitų lyderis Moqtada al Sadras socialiniame tinkle „Twitter“ prieš naujausius susirėmimus rašė, kad tarp protestuotojų „infiltravosi vandalų“.

M. al Sadro politinis blokas per nacionalinius rinkimus gegužės mėnesį laimėjo daugiausiai vietų ir bando formuoti naują vyriausybę su H. al Abadi.

Liepos mėnesį vyriausybė paskelbė apie kelių milijardų eurų vertės planą Pietų Irakui, infrastruktūrai ir paslaugoms atkurti.

Tačiau protestuotojai nepatikliai vertina darbą baigiančios vyriausybės pažadus, užsitęsus deryboms dėl naujos administracijos formavimo.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)