Prie vyriausybės vairo M. Kadhemi stoja šaliai sudėtingu metu, kai dėl kritusių pasaulinių naftos kainų ir koronaviruso epidemijos Irako biudžetui gresia rimta krizė.

Balsavime 329 vietų parlamente dalyvavo 255 įstatymų leidėjai. Balsavimas buvo numatytas 21 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, tačiau įvyko gerokai po vidurnakčio, nes paskutinę minutę buvo padaryta tam tikrų pakeitimų didesnei politinei paramai užsitikrinti.

Įstatymų leidėjai patvirtino 15 ministrų; dar septyni ministrų postai liko laisvi.

Tarp paskirtų vyriausybės narių yra finansų, vidaus reikalų, gynybos, sveikatos apsaugos, elektros ministrai.

Vidaus reikalų ministro portfelis atiteko armijos štabo viršininkui Othmanui al Ghanemi, o buvęs nacionalinės futbolo rinktinės treneris Adnanas Dirjalis paskirtas jaunimo ir sporto reikalų ministru.

Finansų ministerijai vadovaus buvęs ministras, universiteto profesorius Ali Allawi.

Parlamentarai atmetė M. Kadhemi pasiūlytus kandidatus į prekybos, kultūros, teisingumo, žemės ūkio ir imigracijos reikalų ministrus. Balsavimas dėl kandidatų į svarbius naftos ir užsienio reikalų ministrų postus buvo atidėtas iki kitos sesijos.

M. Kadhemi buvo paskirtas premjeru balandį, praėjus keliems mėnesiams po to, kai atsistatydino jo pirmtakas Adelis Abdel Mahdi.

A. Abdel Mahdi tapo pirmuoju anksčiau laiko iš posto pasitraukusiu Irako premjeru nuo 2003 metų JAV vadovautos invazijos.

Naujasis ministrų kabinetas turės surengti pirmalaikius rinkimus, tačiau M. Kadhemi pripažino, kad jo laukia ir daugybė kitų iššūkių, kuriuos kelia ekonominė krizė, paskatinta kritusių naftos kainų ir koronaviruso pandemijos.

„Jaučiuosi pagerbtas, kad man buvo pavesta suformuoti vyriausybę pereinamuoju laikotarpiu ir spręsti esamas krizes, kurios tik pagilėjo nuo tada, kai 2003 metais buvo nuverstas autoritarinis režimas“, - sakė jis parlamentarams.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)