"Nesutiksime su niekuo kitu, tik su oficialiu JAV Kongreso pasiūlymu, kuriame būtų numatyta tiksli derybų darbotvarkė ir sprendimų privalomumas. Norime, kad tai būtų visiškai aišku", - sakė Ibrahimas Yusefas al Shammari, kurį sekmadienį savo oficialiu atstovu paskyrė "Islamo armija Irake" ir "Mudžahidų armija".

Apie tai buvo pranešta vienoje interneto svetainėje paskelbtame pareiškime, kurio autentiškumo patikrinti neįmanoma.

Prieš kurį laiką Vašingtonas prisipažino, jog vedė derybas su Irako sukilėlių atstovais.

Paklaustas, ar JAV pareigūnai su irakiečių maištininkais pradėjo slaptas derybas dėl smurto šalyje, I.Y.al Shamari paneigė, kad tarp sukilėlių ir JAV pajėgų vyksta koks nors dialogas šia tema, tačiau kalbėdamas apie neoficialius kontaktus, nebuvo toks konkretus.

"Joks dialogas nevyksta... Bet kokios iniciatyvos dėl derybų bus vykdomos pagal mūsų politinę programą... Kol kas šiuo klausimu nebuvo nei tiesioginių, nei netiesioginių kontaktų su amerikiečiais", - sakė sukilėlių atstovas Katare įsikūrusiam televizijos kanalui.

"Derybos įeina į mūsų politinę programą. Šiuo metu jos nevyksta dėl esamos padėties... Jungtinės Valstijos nenori derėtis, o nori laikytis išdegintos žemės taktikos",- pridūrė I.Y.al Shamari.

Londono laikraštis "Sunday Times" prieš mėnesį pranešė, kad JAV pareigūnai su sukilėlių lyderiais, tarp kurių buvo su tinklu "al Qaeda" siejamos grupuotės "Ansar al Sunna ("Sunos bendražygių") armijos" atstovų, surengė du derybų ratus.

JAV gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas patvirtino, jog amerikiečių pareigūnai, siekdami nuslopinti šalį apėmusį smurtą, užmezgė kontaktus su sukilėliais. Tačiau jis pabrėžė, jog tai įprasta praktika, ir Vašingtonas tik atliko tarpininko tarp sukilėlių ir Irako vyriausybės vaidmenį.

Šaltinis
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją