„Aktyviai remiame gynybinius pasirengimus apginti Izraelį nuo šios atakos“, – sakoma pareigūno pareiškime ir perspėjama, kad tokie veiksmai „turės rimtų padarinių Iranui“.

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas informavo JAV gynybos sekretorių Lloydą Austiną apie prasidėjusias kariuomenės sausumos operacijas, nukreiptas prieš „Hezbollah“ pozicijas Pietų Libane, antradienį pranešė jo biuras.

„Ministras aptarė lokalizuotus ir tikslinius reidus, kuriuos IDF (Izraelio kariuomenė) naktį pradėjo prieš teroristinius „Hezbollah“ taikinius Pietų Libano pasienio zonoje“, – sakoma gynybos ministerijos pranešime.

Izraelis

Izraelio kariuomenė operacijai šiaurėje mobilizuoja dar keturias rezervo brigadas

Izraelio kariuomenė antradienį pranešė, kad mobilizavo keturias papildomas brigadas, kurios dalyvaus misijose prie šiaurinės sienos.

Ši žinia pasirodė po to, kai kariuomenė naktį inicijavo sausumos operacijas, nukreiptas prieš „Hezbollah“ pozicijas Pietų Libane.

„Tai leis tęsti operatyvinę veiklą prieš teroristinę organizaciją „Hezbollah“ ir pasiekti operatyvinius tikslus, įskaitant saugų Šiaurės Izraelio gyventojų grįžimą į namus“, – pranešime nurodė kariuomenė.

Detalių apie mobilizuojamas brigadas nepateikta.

Izraelio pėstininkų brigadą paprastai sudaro 1 000–2 000 karių, o viena tankų brigada turi apie 100 tankų.

Izraelio pajėgos prie Libano sienos

Izraelis ragina daugiau nei 20 Pietų Libano vietovių gyventojus evakuotis

Izraelio kariuomenė antradienį paragino daugiau nei 20-ies Pietų Libano vietovių gyventojus evakuotis.

Šis raginimas nuskambėjo praėjus kelioms valandoms po to, kai kariškiai paskelbė, kad anapus sienos pradėjo sausumos reidus.

„IDF (Izraelio kariuomenė) nenori jums pakenkti ir dėl savo pačių saugumo jūs turite nedelsdami evakuotis iš savo namų. Visi tie, kurie yra šalia „Hezbollah“ narių, įrenginių ir kovinės įrangos, kelia pavojų savo gyvybei“, – platformoje „X“ pareiškė kariuomenės atstovas Avichay’us Adraee.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad jos pajėgos, kurias palaiko aviacija ir artilerija, surengė „tikslinius sausumos reidus“, nukreiptus prieš „Hezbollah“ pozicijas pasienyje.

Kariuomenė pažymėjo, kad šie taikiniai kelia „tiesioginę grėsmę“ Šiaurės Izraelio bendruomenėms.

„Hezbollah“ pradėjo rengti prieš Izraelio kariškius nukreiptus nedidelio intensyvumo smūgius praėjus dienai po to, kai šio Libano judėjimo sąjungininkė palestiniečių grupuotė „Hamas“ spalio 7-ąją prieš Izraelį surengė beprecedentį išpuolį, kuris sukėlė karą Gazos Ruože. Pasienyje vykę susirėmimai šį mėnesį sparčiai paaštrėjo – Izraelis tiek prie sienos, tiek giliau Libane inicijavo didelius smūgius, per kuriuos žuvo šimtai žmonių, įskaitant „Hezbollah“ vadeivą Hassaną Nasrallahą.

Libano valstybinė žiniasklaida: Izraelis smogė pietinei Beiruto daliai

Libano valstybinė naujienų agentūra NNA pranešė, kad Izraelis antradienį smogė dviem vietovėms pietinėje Beiruto dalyje.

NNA skelbė apie „stiprų priešo smūgį“, kurio taikiniu tapo pastatas netoli Zahros ligoninės, o po kelių minučių dar buvo nusitaikyta į pastatą netoli Kuveito ambasados.

Izraelio kariuomenė pareiškė, kad Beirute surengė „precizišką smūgį“, tačiau daugiau detalių iškart nepateikė.

Tuo tarpu Irano remiama Libano smogikų grupuotė „Hezbollah“ pranešė, kad, keršydama už atakas prieš civilius Libane, nusitaikė į oro bazę Tel Avive.

„Hezbollah“ nurodė, kad grupuotės smogikai į Sde Dovo oro bazę paleido „Fadi-4“ raketų salvę.

Grupuotė šią ataką prieš nebenaudojamą bazę skyrė savo vadeivai Hassanui Nasrallahui, kuris penktadienį žuvo per Izraelio smūgį į pietinius Beiruto priemiesčius.

Irano raketų „tikimasi jau šį vakarą“

Irano raketų laukiama jau šį vakarą, praneša „Sky News“ JAV partnerių tinklas NBC.

Šaltiniai „NBC News“ JK pareigūnams sakė, kad Izraelis jau šį vakarą ruošiasi atsakui iš Irano.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai taip pat sakė, kad tikimasi, jog galimas Irano raketų puolimas bus plataus masto, praneša „Reuters“.

JAV pareigūnai daro prielaidą, kad jame bus panaudota daugiau balistinių raketų nei balandžio mėnesį, todėl grėsmė gali būti didesnė.

Pareigūnai teigia, kad čia taip pat gali būti svarbios sukarintos grupuotės, įskaitant hučių paleistas raketas.

Vidurio Izraelyje, pasak kariuomenės, suskambo oro pavojaus sirenos

Vidurio Izraelyje antradienį suskambo oro pavojaus sirenos, pranešė kariuomenė.

Apie tai paskelbta praėjus dienai po to, kai kariuomenė pradėjo sausumos operacijas, nukreiptas prieš „Hezbollah“ pozicijas Pietų Libane.

„Vidurio Izraelyje suskambo sirenos“, – nurodė kariuomenė.

Kariškiai nepateikė detalių apie paveiktas teritorijas.

Izraelio gynybos ministras su JAV gynybos sekretoriumi aptarė Irano atakos grėsmę

Izraelio gynybos ministras Yoavas Gallantas antradienį pasikalbėjo su JAV gynybos sekretoriumi Lloydu Austinu ir aptarė „neišvengiamą“ Irano raketų atakos prieš Izraelį grėsmę.

„Ministras ir sekretorius apatrė neišvengiamą Irano raketų atakos prieš Izraelį grėsmę. Ministras ir sekretorius aptarė Izraelio operatyvinį pasirengimą ginti savo piliečius ir karinius išteklius, taip pat JAV pajėgų laikyseną regione“, – pranešime nurodė gynybos ministerija.

Anksčiau antradienį vienas aukštas Baltųjų rūmų pareigūnas naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad „Jungtinės Valstijos mato ženklų, jog Iranas rengiasi netrukus pradėti balistinių raketų ataką prieš Izraelį“.

„Aktyviai remiame gynybinius pasirengimus apginti Izraelį nuo šios atakos“, – sakoma pareigūno pareiškime ir kartu įspėjama, kad tokie veiksmai „turės rimtų padarinių Iranui“.

Iranas paleido raketas į Izraelį

Iranas paleido raketas, nukreiptas į Izraelį, antradienį pranešė kariuomenė.

Prieš tai Jungtinės Valstijos buvo įspėjusios, kad netrukus gali įvykti Irano ataka.

„Iš Irano link Izraelio valstybės neseniai buvo paleistos raketos“, – pranešime nurodė kariuomenė. Pasak jos, visame Izraelyje suskambo sirenos, įskaitant Jeruzalę.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė, kad Jeruzalėje nugriaudėjo dešimtys sprogimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)