A. Khamenei apibūdino žuvusį E. Raisi kaip „nenuilstantį“ ir pareiškė, kad Irano žmonės neteko „vertingo ir nuoširdaus žmogaus“.

Pagal protokolą buvo tikimasi, kad M. Mokhberas taps laikinuoju prezidentu, kol bus surengti nauji rinkimai.

E. Raisi ir dar aštuoni keleiviai, įskaitant užsienio reikalų ministrą Hosseiną Amirabdollahianą, žuvo, kai sekmadienį, tvyrant tirštam rūkui, kalnuotoje vietovėje nukrito sraigtasparnis, kuriuo jie skrido.

Vyriausiasis Irano derybininkas dėl branduolinės programos Ali Bagheri pirmadienį buvo paskirtas laikinai eiti užsienio reikalų ministro pareigas, pranešė vyriausybės atstovas po Hosseino Amirabdollahiano žūties per sraigtasparnio katastrofą.

Apie A. Bagheri, iki šiol buvusio užsienio reikalų ministro H. Amirabdollahiano pavaduotoju, paskyrimą per valstybinę televiziją paskelbė vyriausybės atstovas Ali Bahadori Jahromi.

Laikinai prezidento pareigas pradėsiantis eiti 68 metų Mohamadas Mochberas drauge su parlamento pirmininku ir teismų vadovu sudarys trijų asmenų tarybą, surengsiančią naujus prezidento rinkimus. Rinkimai turėtų įvykti praėjus ne daugiau kaip 50 dienų nuo prezidento E. Raisi žūties.

M. Mochberas gimė 1955 m. rugsėjo 1 d. Lygiai kaip E. Raisi, jis yra artimas aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Chamenei, tariančiam paskutinį žodį, kai sprendžiami valstybės lygmens klausimai. 2021 m., kai prezidentu buvo išrinktas E. Raisi, M. Mochberas tapo pirmuoju viceprezidentu.

„Reuters“ pavyko gauti informacijos, kad M. Mochberas buvo vienas iš Irano pareigūnų, spalio mėnesį apsilankiusių Maskvoje ir susitarusių dėl raketų „žemė–žemė“ bei dronų tiekimo Rusijos pajėgoms. Irano delegacijoje buvo ir du Islamo revoliucijos gvardijai priklausantys aukšto rango pareigūnai bei vienas Irano Aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos narys.

Anksčiau M. Mochberas vadovavo „Setad“, su aukščiausiuoju lyderiu siejamam investiciniam fondui.

2010 m. M. Mochberas buvo įtrauktas Europos Sąjungos sankcionuojamų asmenų ir subjektų sąrašą. Jam, kaip ir kitiems sąraše atsidūrusiems asmenims, sankcijos buvo pritaikytos dėl įsitraukimo į veiklą, susijusią su branduoliniais ginklais arba balistinėmis raketomis. Po dvejų metų M. Mochbero pavardė iš sąrašo buvo išbraukta.

2013 m. JAV iždo departamentas į sankcionuotinų subjektų sąrašą įtraukė „Setad“ ir dar 37 fondo kuruojamas įmones.

„Setad“, kurio visas pavadinimas – „Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam“ („Imamo įsakymų vykdymo būstinė“), buvo įsteigtas vykdant Islamo Respublikos įkūrėjo, A. Chamenei pirmtako ajatolos Ruholah Chomeini įsaką. Jį vykdydami patarėjai turėjo parduoti ir tvarkyti nekilnojamąjį turtą, kuris buvo laikomas paliktu per chaotišką laikotarpį, prasidėjusį po 1979 m. įvykusios Islamo revoliucijos, ir didžiąją dalį pajamų skirti labdarai.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją