„Sraigtasparnis surastas. Dabar judame link jo“, – sakė Raudonojo Pusmėnulio vadovas Pirhosseinas Koolivandas ir pridūrė, kad „situacija nėra gera“.

Savo ruožtu Irano valstybinė televizija pirmadienį pranešė, jog, „radus sraigtasparnį, kol kas nebuvo jokių ženklų, kad jo keleiviai būtų gyvi“.

E. Raisi sekmadienį lankėsi Rytų Azerbaidžano provincijoje Irano šiaurės vakaruose ir kartu su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Alijevu abiejų valstybių pasienyje atidarė užtvankos projektą.

Surastos Irano prezidento sraigtasparnio nuolaužos

Skelbiama, kad Irano prezidentas žuvo


Irano žiniasklaida pirmadienį paskelbė prezidentą Ebrahimą Raisį mirusiu, tačiau oficialaus patvirtinimo kol kas nėra.

„Vykdydamas savo pareigas Irano žmonėms, Irano Islamo Respublikos prezidentas ajatola Ebrahimas Raisi pateko į nelaimingą atsitikimą ir tapo kankiniu“, – pranešė Irano agentūra „Mehr“ ir kitos žiniasklaidos priemonės.

63-ejų E. Raisi Irano prezidentu tapo 2021 m. birželį.

Krizių ir konfliktų metai


E. Raisi Irano prezidentu tapo 2021 m. birželį. Jis pakeitė nuosaikių pažiūrų Hassaną Rouhani, o per šią kadenciją Iranas patyrė seriją krizių ir konfliktų. Jis perėmė vadovavimą šaliai, kurią purto gili socialinė krizė ir kurios ekonomiką smukdo JAV sankcijos Teheranui dėl jo ginčijamos branduolinės programos.

Irane kilo masinių protestų banga, kurią pakurstė Irano kurdės Mahsa Amini mirtis areštinėje 2022 m. rugsėjo mėnesį.

2023 m. kovo mėnesį regioninės varžovės Iranas ir Saudo Arabija pasirašė netikėtą susitarimą, kuriuo buvo atkurti diplomatiniai santykiai.

Spalio 7 d. prasidėjęs karas Gazos Ruože vėl įkaitino įtampą regione, o po keleto atsakomųjų eskalacijų Teheranas 2024 m. balandį paleido šimtus raketų ir raketų tiesiai į Izraelį iš Irano.

E. Raisi, gimęs 1960 metais šiaurės rytų Irano šventajame Mašhado mieste, anksti pakilo į aukštas pareigas. Būdamas vos 20-ies, po 1979 m. islamo revoliucijos, nuvertusios JAV remiamą monarchiją, jis buvo paskirtas Karadžo, esančio šalia Teherano, generaliniu prokuroru.

1989-1994 m. jis ėjo Teherano generalinio prokuroro pareigas, nuo 2004 m. dešimtmetį buvo teismų administracijos vadovo pavaduotojas, o 2014 m. – nacionalinis generalinis prokuroras.

Jo juodas turbanas reiškia tiesioginę kilmę iš islamo pranašo Mahometo, o šiitų dvasininkų hierarchijoje jis turi religinį titulą „hojatoleslam“ – pažodžiui „islamo įrodymas“, – vienu rangu žemesnį už ajatolos titulą.

Irano vyriausybė pareiškė, kad po Ebrahimo Raisi žūties dirbs „be trukdžių“

Irano vyriausybė po prezidento Ebrahimo Raisi žūties per sraigtasparnio avariją tęs darbą „be menkiausių trukdžių“, sakoma pirmadienį paskelbtame Ministrų kabineto pareiškime.

„Patikiname ištikimą tautą, kad tarnystės kelias tęsis su nenuilstama ajatolos E. Raisi dvasia“, – tvirtinama pareiškime ir kartu pabrėžiama, kad vyriausybės darbas tęsis „be menkiausių trukdžių“.

Pirmadienį ryte Irano žiniasklaida pranešė, kad šalies Ministrų kabinetas susirinko į antrą skubų posėdį per mažiau nei 24 val. Pirmasis įvyko sekmadienio vakarą, jam pirmininkavo Irano viceprezidentas Mohammadas Mokhberas.

Vadovaujantis protokolu, mirus E. Raisi M. Mokhberas turėtų perimti valdžią. Per 50 dienų turės būti surengti nauji rinkimai.

Irano Raudonasis Pusmėnulis: sraigtasparnio avarijos vietoje rasti žmonių kūnai


Irano Raudonasis Pusmėnulis pirmadienį pranešė, kad buvo rasti prezidento Ebrahimo Raisi ir kitų žmonių, žuvusių per sraigtasparnio avariją, kūnai, ir kartu pareiškė, jog paieškos operacijos baigėsi.

„Perkeliame kankinių kūnus į Tabrizą“ Irano šiaurės vakaruose, valstybinei televizijai sakė Raudonojo Pusmėnulio vadovas Pirhosseinas Koolivandas ir pridūrė, kad „paieškos operacijos baigėsi“.

ES išreiškė „nuoširdžią užuojautą“ dėl Ebrahimo Raisi mirties


Europos Sąjunga (ES) pirmadienį išreiškė „nuoširdžią užuojautą“ dėl Irano prezidento Ebrahimo Raisi ir kitų pareigūnų žūties per sraigtasparnio avariją.

„Mintimis esame su šeimomis“, – pareiškime cituojamas Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles‘is Michelis.

Sergejus Lavrovas: jie buvo „tikri Rusijos draugai“

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pirmadienį pareiškė, kad Irano prezidentas Ebrahimas Raisi ir jo užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras-Abdollahianas, žuvę per sraigtasparnio katastrofą, buvo „tikri Maskvos draugai“.

„Rusijoje prezidentas Raisi ir užsienio reikalų ministras Amiras-Abdollahianas buvo laikomi tikrais ir patikimais mūsų šalies draugais“, – sakė S. Lavrovas, apibūdinęs juos kaip „patriotus (...) tvirtai gynusius savo valstybės interesus ir atidavusius gyvybes pasiaukojamai tarnystei Tėvynei“.

Irano aukščiausiasis lyderis paskyrė laikinąjį prezidentą ir paskelbė nacionalinį gedulą

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei po ligšiolinio prezidento Ebrahimo Raisi žūties per sraigtasparnio avariją paskyrė pirmąjį viceprezidentą Mohammadą Mokhberą laikinuoju prezidentu ir paskelbė penkių dienų nacionalinį gedulą.

A. Khamenei apibūdino žuvusį E. Raisi kaip „nenuilstantį“ ir pareiškė, kad Irano žmonės neteko „vertingo ir nuoširdaus žmogaus“.

Pagal protokolą buvo tikimasi, kad M. Mokhberas taps laikinuoju prezidentu. Dabar per 50 dienų turės būti surengti nauji rinkimai.

Vladimiras Putinas prisimena Ebrahimą Raisį kaip „tikrą Rusijos draugą“


Irano prezidentas Ebrahimas Raisi buvo „tikras Rusijos draugas“, juo buvo žavimasi tiek savo šalyje, tiek užsienyje, sakoma pirmadienį išplatintame Rusijos prezidento Vladimiro Putino pranešime, patvirtinus, kad E. Raisi dieną anksčiau žuvo per sraigtasparnio katastrofą.

E. Raisi buvo „teisėtai labai gerbiamas tautiečių ir turėjo didelį prestižą užsienyje“, sakoma Kremliaus paskelbtoje V. Putino užuojautoje Irano aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei.

„Kaip tikras Rusijos draugas, jis įnešė neįkainojamą asmeninį indėlį plėtojant gerus kaimyninius santykius tarp mūsų šalių ir įdėjo daug pastangų pakelti juos į strateginės partnerystės lygį“, - sakoma V. Putino žinutėje.

Tradiciškai Teheraną ir Maskvą sieja glaudūs ryšiai, V. Putinas laiko Iraną pagrindiniu partneriu, siekdamas naujos pasaulio tvarkos, kurioje nedominuotų JAV.

Į Ukrainą įsiveržusi Rusija gauna Teherano paramą. Kyjivas ir Vakarai teigia, kad Iranas aprūpina Rusiją bepiločiais orlaiviais ir kitais ginklais, apeidamas tarptautines sankcijas.

Paskirtas laikinasis užsienio reikalų ministras

Vyriausiasis Irano derybininkas dėl branduolinės programos Ali Bagheri pirmadienį buvo paskirtas laikinai eiti užsienio reikalų ministro pareigas, pranešė vyriausybės atstovas po Hosseino Amirabdollahiano žūties per sraigtasparnio katastrofą.

Apie A. Bagheri, iki šiol buvusio užsienio reikalų ministro H. Amirabdollahiano pavaduotoju, paskyrimą per valstybinę televiziją paskelbė vyriausybės atstovas Ali Bahadori Jahromi.

Irano valstybinė žiniasklaida: E. Raisi laidotuvių apeigos prasidės antradienį


Per sraigtasparnio katastrofą žuvusio Irano prezidento E. Raisi ir žmonių iš jo aplinkos laidotuvių apeigos prasidės antradienį šiaurės vakariniame Tebrizo mieste, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Prezidento ir jo palydovų laidotuvių ceremonijos vyks antradienį 9.30 val. vietos laiku Tebrize“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA ir pridūrė, kad vėliau E. Raisi kūnas bus nugabentas į Teheraną.

JT Saugumo Taryba tylos minute pagerbė E. Raisi atminimą, Irane pradėtas prezidento žūties tyrimas

Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nariai pirmadienį tylos minute pagerbė per sraigtasparnio katastrofą žuvusio Irano prezidento Ebrahimo Raisi ir jo palydos narių atminimą.

Mozambiko ambasadorius Pedro Comissario Afonso, kuris gegužę rotacijos tvarka pirmininkauja Tarybai, paprašė narių atsistoti ir tylos minute pagerbti sekmadienį per katastrofą žuvusio „Irano Islamo Respublikos prezidento Ebrahimo Raisi ir jo komandos atminimą“.

Iš Teherano pranešama, kad Irano kariuomenės vadas Mohammadas Bagheri pirmadienį nurodė ištirti sraigtasparnio katastrofos, per kurią žuvo E. Raisi ir jo palyda, priežastis.

M. Bagheri pavedė „aukšto rango komitetui pradėti tyrimą dėl sekmadienį įvykusios prezidento sraigtasparnio katastrofos priežasties“, pranešė naujienų agentūra ISNA.

Tremtyje veikianti Irano opozicijos grupė teigia, kad E. Raisi mirtis – „didelis smūgis“ dvasinei vadovybei

Irano prezidento E. Raisi žūtis sraigtasparnio katastrofoje yra didelis smūgis islamo respublikos dvasinei vadovybei, pirmadienį pareiškė tremtyje veikianti opozicijos grupė, kartu prognozuojanti tolesnes krizes.

Irano liaudies modžahedai (MEK) ir jų politinis sparnas Irano pasipriešinimo nacionalinė taryba (NCRI) jau seniai nekenčia E. Raisi, kaltindami jį dalyvavus 1988 metų masinėse egzekucijose tūkstančiams jų narių ir kitų disidentų, kai jis buvo jaunas prokuroras.

E. Raisi mirtis yra „didžiulis ir nepataisomas strateginis smūgis mulų aukščiausiajam lyderiui Ali Khamenei ir visam režimui, pagarsėjusiam egzekucijomis ir žudynėmis“, – pareiškime teigė NCRI lyderė Maryam Rajavi.

„Tai sukels daugybę atoveiksmių ir krizių teokratinėje tironijoje ir paskatins maištaujantį jaunimą imtis veiksmų“, – sakė ji.

MEK kaltina E. Raisi, kad šis, būdamas Teherano prokuroro pavaduotoju devintojo dešimtmečio pabaigoje, atliko svarbų vaidmenį vykdant egzekucijas tūkstančiams politinių kalinių, daugiausia įtariamiems opozicinės organizacijos nariams.

E. Raisi tuo metu buvo, pasak opozicijos, keturių žmonių „Mirties komiteto“, siuntusio nuteistuosius į egzekucijas be jokio tinkamo proceso, narys.

MEK rėmė ajatolą Ruhollah Khomeini per 1979 metų revoliuciją, per kurią buvo nuverstas šachas, tačiau greitai perėjo į opoziciją ir buvo kaltinama dėl daugybės mirtinų išpuolių, sukrėtusių Iraną devintojo dešimtmečio pradžioje.

Nuo tada MEK yra ištremta iš Irano. Ji toli gražu neturi visuotinio Irano diasporos palaikymo, tačiau ją remia keli buvę aukšto rango JAV ir Europos pareigūnai.

E. Raisi, kurį kai kurios Irano žiniasklaidos priemonės kadaise laikė galimu aukščiausiojo lyderio ajatolos Ali Khamenei įpėdiniu, kategoriškai neigė asmeniškai dalyvavęs 1988 metų žudynėse, bet gyrė sprendimą vykdyti egzekucijas.

Organizacija „Amnesty International“ 2018 metų ataskaitoje žudynes apibūdino kaip nusikaltimus žmoniškumui ir apkaltino E. Raisi, kad jis buvo Teherano „mirties komiteto“, sprendusio Evino kalėjimo Teherane ir Gohardašto kalėjimo Karadže kalinių likimus, narys.

NCRI teigia, kad per egzekucijas buvo nužudyta apie 30 000 kalinių, nors Vakarų teisių gynimo organizacijos teigia negalinčios pateikti tikslių skaičių ir gali pasakyti tik tiek, kad žuvo tūkstančiai žmonių.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)