Visų žvilgsniai neišvengiamai nukryps į Izraelį, kai po žiauraus spalio 7 dienos užpuolimo, per kurį buvo nužudyta apie 1 200 izraeliečių bei užsieniečių, jis pažadėjo sučiupti ir nubausti visus „Hamas“ lyderius.

Izraelis savo operacijų užsienyje paprastai nekomentuoja, tačiau ši ataka galėjo būti surengta pagal tą patį modelį kaip ir balandžio 19 dienos Izraelio operacija, nukreipta prieš Irano oro gynybos sistemas aplink branduolinį objektą Natanze, teigia BBC korespondentas Paulas Adamsas. Manoma, kad per tą operaciją Izraelio lėktuvai raketas paleido už Irano oro erdvės ribų.

I. Haniyeh Teherane buvo nužudytas naudojant „ore valdomą sviedinį“, teigė valstybinė naujienų agentūra IRNA. Ataka įvyko apie 2 val. nakties vietos laiku. IRNA pažymi, kad atliekami tolesni tyrimai, kad būtų nustatytos operacijos detalės ir vietovė, iš kurios buvo paleistas sviedinys.

I. Haniyeh buvo atvykęs į Irano prezidento inauguracijos ceremoniją ir buvo apsistojęs vienoje iš veteranams skirtų rezidencijų šiaurinėje Teherano dalyje, skelbia su valstybe susijęs naujienų šaltinis „Fars“.

BBC korespondentė Artimuosiuose Rytuose Yolande Knell pastebi, kad iki šiol Izraeliui dažniausiai nepavykdavo sumedžioti figūrų, esančių labiausiai ieškomų asmenų sąrašo viršuje. Ji sako, kad ši ataka turėjo būti „itin kruopščiai suplanuota“.

„New York Times“ korespondentė Farnaz Fassihi socialiniame tinkle „X“ komentavo, kad, šaltinių teigimu, Irano pareigūnai dėl I. Haniyah nužudymo yra visiškai priblokšti. „Tai sudavė didžiulį smūgį Irano reputacijai saugumo srityje, kai jis siekia pademonstruoti savo galią šiame regione. Valstybinė televizija dėl atakos apkaltino Izraelį“, – rašė ji.

Ismailas Haniyeh ir Ali Khamenei

Šis nužudymas yra „nepaprastai reikšmingas“, sako buvęs „Jerusalem Post“ redaktorius. Izraelis atsakomybės už I. Haniyeh žūtį kol kas neprisiėmė, tačiau Avi Mayeris teigia, kad jei šalis iš tikrųjų surengė šią ataką, tai reiškia, kad „Izraelis laikosi savo žodžio, jog nieko panašus į spalio 7 dienos žudynes niekada nebepasikartos ir kad už tai atsakingi asmenys bus patraukti atsakomybėn“.

„Atrodo, kad buvo taikytasi tik į jį ir jo asmens sargybinį“, – pažymi A. Mayeris.

Šis faktas rodytų, kad atsakingi asmenys „pasiuntė galingą, bet atidų signalą“, – sakė A. Mayeris. Tai gali priversti „Iraną susilaikyti nuo bet kokių atsakomųjų veiksmų, nukreiptų prieš Izraelį“, pridūrė jis.

„Didžiulė gėda“

Iraną sutrikdys „Hamas“ lyderio Ismailo Haniyeh nužudymas jo paties teritorijoje, ir jis tai regės kaip Izraelio karo veiksmą, teigia „Sky News“ korespondentas Johnas Sparksas.

J. Sparksas sako, kad ši ataka panardins regioną į nežinomybę. Dabar būgštaujama, kad visame regione bręsta platesnio masto konfliktas.

„Izraeliečiai nieko nekomentavo, – teigia jis. – Jie retai komentuoja. Bet nemanau, kad būtų daug abejonių, jog jie yra šios žmogžudystės autoriai“.

„Akivaizdu, kad [Iraną] tai trikdo“, – mano J. Sparksas.

„Jiems tai yra didžiulė gėda, didžiulis jų pačių saugumo pažeidimas, kad toks asmuo kaip Haniyeh buvo nužudytas sostinėje, kai atvyko į jų prezidento inauguraciją“.

Teheranas

„Manau, kad šis incidentas panardina mus į nežinią. Tikėtina, kad iraniečiai tai palaikys karo veiksmu. Nematau jokių kitų variantų, kaip jie galėtų tai įvertinti. Vienas buvęs Irano revoliucinės gvardijos vadas buvo cituojamas sakant, kad Izraelis už tai sumokės didžiulę kainą. Nemanau, kad tai ką nors nustebins, tačiau tai veda mus į nežinią. Šis konfliktas gilėja, šis konfliktas plečiasi. Manau, kad rizika didėja visiems“, – nuogąstauja J. Sparksas.

Grasina „griežta bausme“ Izraeliui

Irano aukščiausiasis lyderis, ajatola Ali Khamenei pažadėjo „griežtai nubausti“ Izraelį, kai trečiadienį Teherane buvo nužudytas „Hamas“ lyderis I. Haniyeh.

„Šiuo veiksmu nusikalstamas ir teroristinis sionistų režimas pats pasiruošė dirvą griežtai bausmei, ir mes laikome savo pareiga atkeršyti už jo kraują, nes jis tapo kankiniu Irano Islamo Respublikos teritorijoje“, – sakoma jo pareiškime, kurį išplatino oficiali Irano naujienų agentūra IRNA.

Irano prezidentas Masoudas Pezeshkianas pažadėjo priversti Izraelį „gailėtis“ dėl „bailaus“ „Hamas“ politinio lyderio I. Haniyeh nužudymo Teherane.

„Irano Islamo Respublika gins savo teritorinį vientisumą, garbę, pasididžiavimą ir orumą bei privers teroristus užpuolikus gailėtis dėl savo bailaus poelgio“, – socialiniame tinkle X parašė M. Pezeshkianas. Savo įraše jis apraudojo I. Haniyeh kaip „drąsų lyderį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)