„Tesla“ ir „SpaceX“ vadovas ne tiktai dosniai finansavo D. Trumpą palaikantį politinių veiksmų komitetą, bet ir sudarė ypač koncentruotą kampanijos veiksmų planą, kurį realizuojant turėtų išaugti buvusio JAV prezidento populiarumas Pensilvanijoje. Kaip rašė „The New York Times“, E. Muskas po kelis kartus per savaitę kalbasi su D. Trumpu, o susitikęs su kitais milijardieriais, ragina ir juos reikšmingai remti respublikonų kandidatą.

Elonas Muskas eina į sceną kalbėti kartu su Donaldu Trumpu kampanijos renginyje Butleryje, Pensilvanijoje

Reziumuojant galima pasakyti, kad E. Muskas savo veiksmais metė savotišką iššūkį šių laikų tradicijoms: na, kurgi tai matyta, kad turtingiausias pasaulyje žmogus, kuriam priklauso įtakinga masinės komunikacijos platforma, visomis išgalėmis remtų dėl aukšto posto kovojantį politiką? Politikuojančiu milijardieriumi tokio jau nebevadinsi. E. Muskas tapo politiniu veikėju ir tokiu nuo šiol liks, rašo „The Guardian“.

Praėjusį savaitgalį E. Muskas prisijungė prie D. Trumpo Batleryje, Pensilvanijoje, valstijoje, kurioje įvyko pasikėsinimas į buvusį prezidentą. „Politico“ duomenimis, per tris savaites, likusias iki rinkimų, milijardierius ketina dar kelis kartus stabtelėti šioje valstijoje. Jis taip pat paskelbė apie 47 dolerių premiją, nusimatančią kiekvienam, kuris įkalbėtų rinkėjus bet kurioje iš svyruojančių valstijų pasirašyti jo suburto politinių veiksmų komiteto „America PAC“ parengtą peticiją. Nevalia pamiršti, kad 2022 metų viduryje E. Muskas privertė visus „Tesla“ darbuotojus grįžti į biurą ir penkias dienas per savaitę dirbti darbo vietoje. Įdomu, kaipgi jam seksis kontroliuoti padėtį įmonėje, tiek laiko praleidžiant Pensilvanijoje?

Elonas Muskas šokinėja ant scenos per Donaldo Trumpo kampanijos renginį Butleryje, Pensilvanijoje

„Tesla“ vadovas aktyviai reiškiasi ne tiktai realybėje, bet ir internetu. Saviems politiniams tikslams jisai pajungė socialinį tinklą „X“, šią savaitę perimdamas paskyros „@America for America Pac“ vairą. Praėjusį mėnesį milijardierius sustabdė nepriklausomo žurnalisto paskelbtos nutekintos D. Trumpo kampanijos medžiagos platinimą. Paties E. Musko sklaidos kanalas virto nesustabdomu D. Trumpą palaikančių žinučių srautu.

Atrodo, kad D. Trumpą visa tai ypač džiugina. Apie tai liudija kad ir lėšų rinkimo tikslais išsiųstas elektroninis laiškas su įrašu „Elon! Elon! Elon!“ temos eilutėje. Be to, D. Trumpas paragino rėmėjus įsigyti juodą kepuraitę su lozungu „Make America Great Again“ (Grąžinkime Amerikai didybę) – tokią, kokią dėvėdamas E. Muskas šokinėjo iš džiaugsmo Pensilvanijoje.

Už D. Trumpo kandidatūrą kovojantis turtingiausias pasaulio žmogus eina pažįstamu, kitų D. Trumpo rėmėjų pramingu taku, vedančiu prie kontroversiškų ir poliarizuojančių politinių naratyvų. Jis vis dažniau apeliuoja į kraštutinį judėjimo „Make America Great Again“ sparną. Pensilvanijoje E. Muskas pagrasė: „Jei nebalsuosite, tai bus paskutiniai rinkimai Amerikoje“. Kartais jo pareiškimai verčia prisiminti Kapitolijaus šturmą: E. Muskas nuolatos kartoja sėsiąs į kalėjimą, jeigu laimės Kamala Harris.

Mintį apie rinkimų tradicijos pabaigą, tik ne kaip pražūtingą, o kaip rožinę perspektyvą, yra išsakęs ir D. Trumpas. Štai liepos mėnesį, kreipdamasis į jį remiančią krikščionių bendruomenę, jisai kalbėjo: „Po ketverių metų jums nebereikės balsuoti. Mes viską sutvarkysime taip puikiai, kad jums nebereikės balsuoti.“ Ar ne viltingi žodžiai kalbant apie demokratijos žlugimą?

E. Musko versija yra negatyvus D. Trumpo vizijos variantas, persmelktas rinkimų ignoravimo nulemtos pražūties nuojauta. Kontrastas tarp E. Musko ir D. Trumpo primena skirtumus tarp D. Trumpo ir J. D. Vance’o, garsėjančio drastiškais pasisakymais abortų klausimu, kurį D. Trumpas bando apeiti, žadėdamas perduoti jį valstijoms.

Donaldas Trumpas

D. Trumpo retorikos šabloną E. Muskas kartoja net pasisakydamas mokslo klausimais, kurie technologijų bendrovių vadovui turėtų būti ypač aktualūs. Šią savaitę, duodamas interviu buvusiam „Fox News“ veidui Tuckeriui Carlsonui, E. Muskas, nors ir mėgino įsiteikti antivakserių judėjimo šalininkams, vis dėlto pasistengė neperlenkti lazdos. „Apskritai nesu nusiteikęs prieš skiepus. <...> Bet neturėtume versti žmonių skiepytis“, – pasakė jis, prieš tai pagyręs vakcinas nuo raupų ir poliomielito. D. Trumpas vakciną nuo COVID-19 yra pavadinęs vienu didžiausių žmonijos pasiekimų, tačiau per šią kampaniją nurodė sumažinsiantis finansavimą mokykloms, kuriose įvesti privalomi skiepai, be to, į savo pereinamojo laikotarpio komandą priėmė Robertą F. Kennedy jaunesnįjį – garsiausią šalies antivakserį.

Kalbėdamas su R. Carlsonu, E. Muskas pakartojo klausimą, nuo kurio anksčiau atsiribojo, ir garsiai nusistebėjo, kodėl niekas nepasikėsina į K. Harris.

Kadaise E. Muskas pavadino D. Trumpą šaltakrauju nevykėliu, o D. Trumpas yra pasakęs, kad gali priversti technologijų magnatą keliaklupsčiauti. Dabar įvykusi keistoka sąjunga padarė įtaką bent vienai iš E. Musko įmonių. Milijardieriui pasukus į dešinę ir pasirodžius „Cybertruck“, „Tesla“, Holivudo ir Silicio slėnio geidžiamas prekės ženklas, išpopuliarėjo tarp policininkų. Ši transformacija paraleli E. Musko statuso pasikeitimui, o juk bendrovės vertė sumažėjo dešimtimis milijardų dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)