Gaivalas valstiją pasiekė trečiadienį ir atnešė į Floridos pakrantę 45 m/s stiprumo vėją ir pavojingus potvynius, nuniokojusius gausiai apgyvendintas Tampos įlankos, taip pat Sent Pitersbergo, Sarasotos ir Fort Majerso miestų bei jų apylinkių teritorijas, rašo „Newsweek“.

Miltonas susilpnėjo iki pirmosios kategorijos audros, tačiau ketvirtadienį ryte vis dar buvo registruojami galingi vėjai, kurių greitis siekia iki 150 km/h, pranešė Nacionalinis uraganų centras.

Galop Miltonas pasiekė Siesta Key salą netoli Sarasotos. Sala yra už 110 kilometrų į pietus nuo Tampos pakrantės, kurią, kaip buvo prognozuota, stichija turėjo šturmuoti pačią pirmą.

Tampos regionas išlieka vienu iš smarkiausiai nukentėjusių. Sent Pitersberge pliaupiantis lietus pasiekė 40 cm ribą, praneša „The Associated Press“.

Patvirtinta, kad JAV Floridos valstijos rytinėje pakrantėje per du uragano „Milton“ sukeltus tornadus žuvo mažiausiai keturi žmonės, ketvirtadienį pranešė vietos valdžia.

Savo tinklalapyje esančiame pareiškime Šv. Liucijos apygarda patvirtino „keturias mirtis dėl šių tornadų“.

„Conlustro Research“ socialiniame tinkle X paviešintuose vaizdo įrašuose matyti, kaip miestą skalbia smarkus lietus, o apie vėjo jėgą nesuku suprasti iš pirmyn atgal svyruojančių medžių ir žibintų stulpų.

Inžinieriaus Matto Dursho įkeltoje nuotraukoje – į leidinio „Tampa Bay Times“ pastatą įsirėžęs kranas.

Stichiniais reiškiniais besidomintis Jeffas Piotrowski pasidalijo tos pačio vietos nuotrauka, tik nufotografuota iš arti: joje gerai matyti padarytos žalos mastas.

„NewsNation“ korespondentas Brianas Entinas paviešino vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Miltonas gena vandenį nuo Tampos įlankos.

Uraganas ypač nuniokojo Sent Pitersberge esančio uždaro stadiono „Tropicana Field“ kupolą: internetu platinamuose vaizduose – vėjyje besiplaikstančios jo audinio skiautės.

„O, Dieve. Visi sulaikėme kvapą, kai mūsų reporteris tai parodė. „Tropicana Field“ dengianti medžiaga visai suplėšyta“, į X įkeltą vaizdą pakomentavo Jasonas Adamsas, Tampoje veikiančios WFTS televizijos stoties meteorologas.

Iš netoli Fort Pirso esančio „Spanish Lakes Country Club“ kvartalo gauta pranešimų apie aukas, tačiau tikslus jų skaičius kol kas nežinomas.

Prieš Miltonui pasiekiant sausumą, kai kurias Floridos dalis nusiaubė tornadai, sugriovę apie 125 namus, kurių dauguma buvo mobilieji, gyvenami vyresnio amžiau miestelėnų, nurodė Floridos ekstremaliųjų situacijų valdymo skyriaus direktorius Kevinas Guthrie.

Portalo PowerOutages.us duomenimis, trečiadienį vakare daugiau nei 3 mln. Floridos namų ir įstaigų liko be elektros.

Žmonės buvo iš anksto įspėti apie pražūtingą vandens antplūdį, uragano stiprumo ir ypač gūsingą vėją bei smarkų lietų.

Ne mažiau kaip 15-oje Floridos apygardų paskelbta privalomoji evakuacija – nurodymas, liečiantis apie 7,2 mln. žmonių.

CNN skelbia naują prognozę

Uragano Miltono centras – maždaug už aštuoniasdešimties kilometrų nuo Floridos Atlanto vandenyno pakrantės, tačiau lietus ir vėjas nerimsta, skelbia CNN.

Smarkus lietus ir galingi vėjai ir toliau talžo rytinę Floridos pakrantę – nuo Deitonos Bičo iki Port Sent Lusio, vėjo gūsių stiprumas sieja iki trisdešimties metrų per sekundę.

Didžioji Miltono lietaus dalis iškris iki ryto vietos laiku, bet dalyje teritorijų liūtys neaprims iki pat popietės, prognozuoja CNN.

Nuo potvynių kenčia ir šiaurrytinė pakrantė bei dalis Džordžijos pakrančių teritorijų. Laimei, vakarinėje pakrantėje dėl liūčių pakilęs vanduo jau slūgsta.

Uraganas Miltonas toliau keliauja gilyn į Atlanto vandenyną, bet vėjuoti orai Floridos pusiasalio gyventojams dar neduoda lengviau atsikvėpti, ypač pakrančių teritorijose.

Audringa jūra ir pavojingos srovės kels pavojų ir ateinantį savaitgalį, didžiausią grėsmę kels pietrytinei Atlanto pakrantei.

Uraganiniai vėjai nusiaubė bendruomenes, dar neatsigavusias po uragano Helena, praūžusio prieš dvi savaites, ir pasuko nuo Floridos rytinės pakrantės į Atlanto vandenyną. Sarasotos gyventoja Carrie Elizabeth, anksti ketvirtadienį išėjusi apžiūrėti padarinių, pasakojo, kad baisiausias buvo vėjas, pastatas siūbavo, braškėjo langai, nors ir atsparūs audrai.

Floridos gubernatorius Ronas DeSantisas sakė, kad audra sukėlė mirtinus tornadus ir daugiau nei trys milijonai žmonių liko be elektros.

Vėjas išvertė didelius medžius ir nuplėšė beisbolo stadiono stogą Sent Pitersberge, statybinis kranas užvirto netoliese miesto centre esantį pastatą. Klirvoteryje vakarinėje pakrantėje gelbėjimo komandos vos išaušus išplaukė valtimis gelbėti gyventojų, įstrigusių daugiau nei per metrą apsemtuose namuose.

Audrai pasitraukus iš pusiasalio, bendruomenes vis dar siaubė stiprūs vėjai, smarkios liūtys, grėsė staigūs potvyniai.

Prezidentas Joe Bidenas buvo informuotas apie uragano Miltonas „pirminį poveikį“, pranešė Baltieji rūmai.

Uraganai greitai tapo rinkimų kampanijos tema. Respublikonų partijos kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas skleidžia sąmokslo teorijas, tvirtina, kad J. Bidenas ir demokratų kandidatė į prezidentus Kamala Harris apleido aukas. Tai paskatino J. Bideną piktai atsakyti – trečiadienį jis pavadino D. Trumpą „beatodairišku, neatsakingu“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)