Sakydamas savo kalbą, pasakytą 3 val. nakties Lietuvos laiku, J. Bidenas šių metų JAV prezidento rinkimus apibūdino kaip kovą už demokratijos išsaugojimą ir pareiškė, kad niekas negali tam trukdyti. Jis pažymėjo, kad dėl savo pasiekimų ir lyderystės pasaulyje laiko save vertu antrosios kadencijos, tačiau asmenines ambicijas nusprendė paaukoti demokratijos labui.

„Manau, kad mano, kaip prezidento, pasiekimai, lyderystė pasaulyje ir Amerikos ateities vizija nusipelnė antrosios kadencijos. Tačiau niekas negali trukdyti išsaugoti mūsų demokratiją. Tai apima ir asmenines ambicijas“, – kalbėjo J. Bidenas.

Jis sakė per pastarąsias savaites supratęs, kad privalo suvienyti šalį ir Demokratų partiją. „Taigi nusprendžiau, kad geriausias kelias judėti į priekį – perduoti estafetę naujai kartai“, – sakė jis.

Anot J. Bideno, būna laikas žmonėms su ilgamete viešojo gyvenimo patirtimi ir būna laikas „šviežiems, jauniems balsams“. „Ir tas laikas bei vieta yra dabar“, – sakė JAV prezidentas.

„Gerbiu šias pareigas. Bet savo šalį myliu labiau“, – teigė jis.

J. Bidenas pridūrė, kad ateinančius šešis mėnesius jis ir toliau eis prezidento pareigas po to, kai buvo pasigirdę raginimų prezidentui skubiai atsistatydinti.

Per pirmą kalbą po pasitraukimo iš rinkimų kovos Bidenas paaiškino savo sprendimą

Išdėstė savo prioritetus

Sakydamas apie 11 minučių trukusią kalbą J. Bidenas, be kita ko, išdėstė savo paskutinių šešių kadencijos mėnesių prioritetus, paminėdamas ir Ukrainą, Izraelį, kovą su ginkluotu smurtu bei klimato kaita.

„Ir toliau mažinsiu sunkiai besiverčiančių šeimų išlaidas, auginsiu mūsų ekonomiką. Toliau ginsiu mūsų asmenines laisves ir pilietines teises – nuo teisės balsuoti iki teisės rinktis. <...>. Aiškiai kalbėsiu, kad Amerikoje niekada ir niekur nebus vietos politiniam smurtui ar bet kokiam smurtui“, – tęsė J. Bidenas, pabrėždamas vidaus politikos prioritetus.

Jis taip pat kalbėjo apie tikslus tarptautinėje politikoje, tarp kurių yra siekis užbaigti karą Gazoje ir sustabdyti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną Ukrainoje.

„Ketinu toliau dirbti, kad baigtųsi karas Gazoje, kad būtų sugrąžinti namo visi įkaitai, užtikrinta taika ir saugumas Artimuosiuose Rytuose bei užbaigtas šis karas“, – sakė J. Bidenas.

Jis pabrėžė, kad ir toliau telks šalių koaliciją, jog būtų sustabdytas V. Putinas, įsiveržęs į Ukrainą. „Mes išlaikysime NATO [aljansą] stipresnį, galingesnį ir vieningesnį nei bet kada anksčiau mūsų istorijoje“, – kalbėjo JAV prezidentas.

Donaldo Trumpo nepaminėjo

Nors ir nepaminėjo Donaldo Trumpo, J. Bidenas sakydamas kalbą, kurioje daugiausia dėmesio buvo skirta jo kadencijos pasiekimams ir pažadams toliau kovoti už savo tikslus, buvo daug nuorodų į tai, kas, jo manymu, yra egzistencinė grėsmė, Respublikonų partijos kandidato keliama šalies vertybėms.

„Amerika atsidūrė lūžio taške“, – kalbėjo J. Bidenas ir pridūrė, kad „nuo mūsų priimto sprendimo dabar priklausys tautos likimas“. „Turime rinktis – judėti pirmyn ar atgal, [turime rinktis] tarp vilties ir neapykantos, vienybės ir susiskaldymo“, – sakė JAV prezidentas.

Kalbos pabaigoje J. Bidenas pasisakė ir apie viceprezidentę Kamalą Harris, kurios kandidatūrą rinkimuose jau anksčiau išsakė remsiantis. Jis teigė, kad viceprezidentė yra patyrusi, tvirta ir pajėgi. „Ji buvo neįtikėtina mano partnerė ir mūsų šalies lyderė“, – kalbėjo jis.

Kas yra puiku Jungtinėse Valstijose, apibendrino J. Bidenas, tai, kad čia nevaldo karaliai ir diktatoriai. „Valdo žmonės. Istorija yra jūsų rankose. Galia yra jūsų rankose. Amerikos idėja yra jūsų rankose“, – sakė jis kreipdamasis į tautą.

Per pirmą kalbą po pasitraukimo iš rinkimų kovos Bidenas paaiškino savo sprendimą

Baltųjų rūmų pareigūnai kalbos klausėsi „su ašaromis akyse“

Pati K. Harris šįvakar iš Hiustono stebėjo prezidento kalbą, sakė Baltųjų rūmų pareigūnas.

J. Bideno žmona Jill Biden ir keli kiti šeimos nariai kalbos metu buvo Ovaliajame kabinete.

Baltųjų rūmų pareigūnai emocingai reagavo į J. Bideno kalbą, CNN sakė vienas pareigūnas. Anot jo, daugelio akyse buvo „ašaros, nes jie tikrai jį myli“. Kalba, pasak jų, buvo „graži – jis tikrai atidavė savo širdį“. „Jis tikrai geras žmogus“, – CNN cituoja vieno pareigūno žodžius.

Jill Biden po vyro kalbos socialiniame tinkle X pasidalino padėkos žinute J. Bideno rėmėjams. „Mano širdis kupina dėkingumo tiems, kurie niekada nesusvyravo, tiems, kurie neabejojo, tiems, kurie visada tikėjo. Ačiū už pasitikėjimą Joe – dabar laikas pasitikėti Kamala“, – sakoma jos įraše.

Tai buvo ketvirtas kartas, kai J. Bidenas kreipėsi į tautą iš Ovaliojo kabineto nuo tada, kai pradėjo eiti prezidento pareigas 2021 metais. Paskutinė jo kalba buvo liepos 15-ąją po pasikėsinimo į D. Trumpą.

J. Bideno politinė karjera prasidėjo, kai 1972 metais, būdamas 29 metų, buvo išrinktas į Senatą. Jis baigs savo kadenciją Baltuosiuose rūmuose 2025 metų sausio 20 dieną, būdamas vyriausiu Jungtinių Valstijų prezidentu, jam jau bus sukakę 82-eji.

Apie tai, kad nebesieks antrosios kadencijos, J. Bidenas pranešė sekmadienį savo oficialioje paskyroje socialiniame tinkle X. J. Bidenas netrukus paskelbė ir tai, kad remia viceprezidentės K. Harris kandidatūrą rinkimuose.

K. Harris antradienį paskelbtoje nacionalinėje prezidentinėje apklausoje, vienoje pirmųjų, atliktų po to, kai JAV prezidentas J. Bidenas pasitraukė iš rinkimų kampanijos, šiek tiek lenkia varžovą D. Trumpą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)