Anot vietos meteorologijos tarnybų, Lenkijos ir Čekijos pasienyje esančiuose aukštumose vos per 72 valandas turėtų iškristi iki 400 mm lietaus, todėl netoliese esančių miestų ir miestelių gyventojams reikėtų ruoštis stichijos šėlsmui.

Lenkijos pietinėje dalyje esančiose vaivadijose – Žemutinėje Silezijoje, Opolėje ir Silezijoje – paskelbtas aukščiausio lygio pavojus, o Vroclavo miesto meras sušaukė krizių valdymo komitetą. 1997 m. trečdalį Vroclavo užliejo iš krantų išsiliejusi Odros upė.

„Yra reali lokalių potvynių rizika nuo penktadienio iki sekmadienio“, – sakė Lenkijos meteorologijos tarnybos atstovai.

Čekiją turėti merkti smarkiausias lietus per pastaruosius 20 metų

Kaimyninės Čekijos meteorologai perspėjo dėl liūčių ir stipraus vėjo (jo greitis gali siekti 100 kilometrų per valandą) rytinėje šalies dalyje esančioje Moravijoje. Šio regiono miestuose ir miesteliuose įrenginėjamos nuo potvynių apsaugančios užtvaros ir ruošiami smėlio maišai.

Čekijos aplinkos ministras Petras Hladikas situaciją palygino su „1997 m. ir 2002 m.“, kai potvyniai nusinešė ne vieną gyvybę ir pridarė nuostolių už milijardus eurų.

Kaip ir 2022-aisiais, orai Čekijoje gali padaryti poveikį Vokietijai, ypač rytuose esančiam Drezdenui, kur neseniai sugriuvo tiltas per Elbę.

Čekijos valdžios institucijos jau informavo, kad negalės apriboti ar sumažinti vandens lygio Elbėje, kuri iš Čekijos teka į Saksoniją.

Vokietija, Austrija ir Slovakija ruošiasi potvyniams

Austrijoje ir Slovakijoje atšaukiami renginiai ir planuojama į pagalbą gelbėjimo tarnyboms atsiųsti kareivių.

Austrijos kancleris Karlas Nehammeris trečiadienį, rugsėjo 11 d., nurodė, kad iki 1 000 karių yra pasirengę padėti, valstybiniam transliuotojui ORF pareiškus, kad dėl gausaus lietaus vandens lygis Dunojuje gali būti aukščiausias per pastaruosius penkerius ar net 10 metų.

Slovakijos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Adrianas Mifkovičius sakė, kad 5–6 kilometrų ilgio mobiliosios dambos paruoštos įrengti, o Slovakijos ginkluotosios pajėgos ir ugniagesiai savanoriai – pasirengę padėti.

Tuo tarpu pietinėje Vokietijoje, Bavarijos Alpių regione, laukiama 60–100 mm lietaus. Vokietijos meteorologijos tarnyba taip pat praneša apie galimą pirmąjį gausų snygį šiais metais – didesniame nei 1 500 metrų aukštyje esančiuose regionuose turėtų iškristi iki 50 centimetrų sniego.