„Viskas, dėl ko šiandien susitarsime viršūnių susitikime, taps mums gyvybiškai svarbaus taikos proceso dalimi. Tikiu, kad čia, viršūnių susitikime, pamatysime, kaip kuriama istorija. Ačiū už palaikymą, lai kuo įmanoma greičiau bus pasiekta sąžininga taika“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Pranešama, kad Ukrainos prezidentas jau bendravo su keliais lyderiais, tarp kurių ir Šveicarijos prezidentė Viola Amherd.

„Ukraina niekada nenorėjo šito karo. Vienintelis, kuris jo norėjo – tai Putinas. Tik taika yra stipresnė. Būtent dėl šios priežastis ir atsirado taikos formulė, formulė, kaip suvienyti taikią daugumą vardan taikos – vardan Jungtinių Tautų, tarptautinės teisės, o tai reiškia ir globalaus saugumo, tikslų, principų bei įstatų efektyvumo“, – kreipdamasis į dalyvius, sakė Ukrainos prezidentas, rašo „RBK-Ukraina“.

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas pažymėjo, kad Ukraina ir jos partneriai, jeigu pavyks parengti „bendrą planą“, ieškos galimybių, kaip į antrąją taikos Ukrainoje konferenciją pasikviesti ir Rusiją: „Mes parodysime, kad ukrainiečiai – Rusijos agresijos aukos, tačiau labai stipri ir herojiška tauta. Mes parodysime, kad galima ir reikia problemą spręsti atvirai, prie vieno stalo. Ne po stalu, ne per kažkokius slaptus susitarimus. Jokių kompromisų dėl nepriklausomybės, jokių kompromisų dėl suvereniteto ir teritorinio vientisumo“.

Ukrainos taikos viršūnių susitikimo dalyviai sprendžia kelis su taikos Ukrainoje formule susijusius klausimus. Taip pat planuojami ir individualūs valdžios lyderių susitikimai. Tikimasi, kad bus parengta bendra deklaracija. Kaip skelbia Šveicarijos žiniasklaida, kol kas susitikimo dalyviai dėl deklaracijos dar nesusitarė.

Delfi primena, kad pasaulio lyderiai šeštadienį Šveicarijoje dalyvauja pirmajame viršūnių susitikimą dėl taikos Ukrainoje, o diena anksčiau Rusijos vadovas Vladimiras Putinas pareikalavo, kad Kyjivas faktiškai pasiduotų, jei ilgainiui nori derybų su Maskva.

Dvi dienas truksiančiame susitikime prabangiame Burgenštoko kurorte dalyvauja Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir daugiau kaip 50 kitų valstybių ir vyriausybių vadovų, bet Rusijos jame nėra.

Šveicarija teigia, kad susitikimo tikslas yra padėti pirminius pamatus keliui į taiką, kuriame galiausiai dalyvaus ir Maskva, tačiau V. Putinas penktadienį šį aukščiausiojo lygio susitikimą pavadino „triuku, kuriuo siekiama atitraukti visų dėmesį“.

Jis teigė, kad Maskva, 2022 metų vasarį pradėjusi plataus masto invaziją į Ukrainą, „nedelsdama“ nutrauks ugnį ir pradės taikos derybas, jei Kyjivas išves savo karius iš okupuotų rytų bei pietų ir atsisakys savo siekio tapti NATO nare.

V. Zelenskis pasmerkė V. Putino reikalavimus kaip teritorinį „ultimatumą“, primenantį nacistinės Vokietijos diktatoriaus Adolfo Hitlerio laikus, o NATO ir Jungtinės Valstijos taip pat iškart atmetė tokias bekompromises sąlygas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją