JAV FTB direktorius Jamesas B. Comey, kalbėdamas Holokausto muziejuje Vašingtone, paaiškino, kodėl jis reikalauja iš savo pavaldinių būtinai aplankyti šį muziejų.

Jo žodžiais, jis „nori, kad visi pamatytų, ką sugeba žmonija, nes žmogžudžiai ir jų bendrai iš Vokietijos, Lenkijos ir Vengrijos, kaip ir iš kitų šalių, manė jog nedaro nieko blogo žudydami žydus“.

Taip rašo lenkų dienraštis „Gazeta Wyborcza“, cituodamas dienraštį „Washington Post“, kuris išspausdino šį JAV aukšto rango valdininko pasisakymą.

„Gazeta Wyborcza“ cituoja J.B Comey žodžius, jog „holokaustas buvo labiausiai stulbinantis paveikslas dehumanizacijos istorijoje“.

„Noriu, kad visi FTB analitikai ir agentai aplankytų Holokausto muziejų ir pamatytų, ką sugeba žmonės, noriu, kad pamatytų, jog šie sergantys blogiečiai, kurie saugojo šias žudynes, surastų bendrininkus tarp žmonių, kurie mylėjo savo šeimas, padėdavo savo kaimynams, vaikščiojo į bažnyčią ir davė aukas. Šie geri žmonės padėjo žudyti milijonus. Žudikai ir jų bendrai iš Vokietijos, Lenkijos ir Vengrijos, kaip ir iš kitų šalių, galvojo, jog nedaro nieko blogo. Buvo įsitikinę, kad elgiasi teisingai“, – sakė FTB vadovas.

Į šiuos JAV aukšto rango valdininko žodžius iškart sureagavo Lenkijos ambasadorius Amerikoje – pareiškė Lenkijos URM atstovas spaudai Marcinas Wojciechowskis. Jis taip pat pranešė, jog Lenkijos URM pareiškė protestą dėl FTB direktoriaus žodžių ir pranešė, jog JAV ambasadoriui Lenkijoje Stephenui Mullui išsiųsta protesto nota ir reikalavimas atsiprašyti.

Kaip rašo lenkų žiniasklaida, lenkus ypač įžeidė tai, kad į pirmąją žydšaudžių gretą buvo iškelti būtent lenkai.

Lenkija iškvies JAV ambasadorių dėl „nepriimtinų“ FTB vadovo pastabų

Varšuva iškvies šalyje reziduojantį Jungtinių Valstijų ambasadorių pasiaiškinti dėl vieno straipsnio, kuriame aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnas rašo apie lenkų atsakomybę už Holokaustą Antrojo pasaulinio karo metais, sekmadienį paskelbė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

Vienas Užsienio reikalų ministerijos atstovas savo „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad į ministeriją dėl šio straipsnio bus iškviestas JAV ambasadorius ir kad Lenkija reikalaus atsiprašymo.

Lenkijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose išplatintame pranešime nurodė, kad FTB atstovo pastaba yra „nepriimtina“ ir pridūrė, jog jis pasiuntė J.Comey laišką, kuriame „protestuoja dėl istorijos falsifikavimo, ypač ... kaltinant lenkus dėl nusikaltimo, kurio jie ne tik kad nepadarė, bet kurio aukomis patys buvo.“

Netrukus po URM pranešimo paskelbimo JAV ambasadorius Varšuvoje Stephenas Mullas pranešė žurnalistams, kad sekmadienį po pietų dalyvaus viename susitikime Užsienio reikalų ministerijoje.

„Prielaida, kad Lenkija ar kuri kita šalis, išskyrus nacių Vokietiją, yra atsakinga už Holokaustą yra klaidinga, žalinga ir įžeidžianti“, - sakė jis kalbėdamas lenkiškai.

„Manau, kad Comey platesnė žinia buvo ta, jog labai daug žmonių pasaulyje padėjo nacių nusikaltėliams, ar kad buvo žmonių, kurie pakankamai nereagavo, ... taip pat ir Jungtinėse Valstijose.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (178)