„P. Sajipovas tai planavo daug savaičių, – spaudos konferencijoje paskelbė Niujorko policijos komisaro pavaduotojas Johnas Milleris. – Jis tai padarė ISIS („Islamo valstybės“) vardu.“

FTB taip pat pranešė, kad ieško antrojo uzbekų kilmės įtariamojo, siejamo su antradienį įvykusiu teroro išpuoliu Niujorke, kai tuo tarpu prokurorai pateikė kaltinimus sunkvežimio vairuotojui Saifula Sajipovui, kuris įvykdė ataką „Islamo valstybės“ vardu.

FTB nurodė, kad antrasis įtariamasis yra 32 metų Muchamadzoiras Kadyrovas ir kad „norima gauti informacijos ... susijusios su mirtina ataka Niujorko Traibekos rajone“. Tačiau kaip LRT RADIJUI pasakojo politologas Linas Kojala, šiuo metu esantis JAV, antras įtariamasis jau rastas ir įtarimai dėl jo nepasitvirtino.

Po FTB kaltinimų civiliniame teisme, kuriuose detaliai išdėstyta, kaip Saifula Sajipovas sėmėsi įkvėpimo iš „Islamo valstybės“ vaizdo įrašų, kuriuose buvo keliamos klausimai dėl musulmunų žudymo Irake, JAV prezidentas Donaldas Trumpas ragina perkelti S. Sajipovą į Guantanamo kalėjimą Kuboje, kur jis būtų teisiamas karo teisme.

Tuo tarpu Niujorko meras Billas de Blasio paskelbė, kad Niujorko maratonas sekmadienį įvyks kaip planuota.

Pasak mero, saugumas per maratoną, kuriame dalyvaus daugiau kaip 50 tūkst. bėgikų, bus smarkiai sustiprintas.

Niujorke į žmones pikapu įsirėžusiam uzbekui iškelti kaltinimai dėl pagalbos terorizmui

Uzbekui imigrantui, įtariamam įvykdžius pražūtingą ataką Niujorke, per kurią pikapas buvo nukreiptas į žmones viename dviračių take, trečiadienį buvo iškelti kaltinimai teikus materialinę pagalbą teroristų grupuotei ir sudaužius motorinę transporto priemonę.

Įtariamajam Saifulai Sajipovui kaltinimai buvo iškelti trečiadienį pagal baudžiamąjį ieškinį dėl antradienio popietę aštuonių žmonių gyvybes nusinešusios atakos netoli Pasaulio prekybos centro.

Ieškinyje sakoma, kad įtariamasis sąmoningai nukreipė išsinuomotą pikapą važiuoti dviračių taku. Tyrėjai sako radę šio vyro mobilųjį telefoną ir aptikę jame džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) propagandos.

Planuojama, kad šią bylą nagrinės federalinis teismas, bet kol kas neaišku, kada jame pasirodys S. Sajipovas.

Po išpuolio įtariamasis buvo pašautas policijos ir hospitalizuotas.

S. Sajipovo advokatai neatsakė į prašymus pakomentuoti padėtį.

Lietuvos vadovai pareiškė užuojautą dėl išpuolio Niujorke

Lietuvos vadovai pareiškė užuojautą dėl mažiausiai aštuonių žmonių gyvybes nusinešusio teroro išpuolio Niujorke.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visos šalies žmonių vardu pareiškė nuoširdžią užuojautą Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentui Donaldui Trumpui dėl nekaltų žmonių gyvybes nusinešusio teroristinio išpuolio Niujorke.

Šalies vadovė pasmerkė žiaurų ir niekuo nepateisinamą smurtą bei išreiškė tvirtą Lietuvos solidarumą su Jungtinių Amerikos Valstijų ir Niujorko žmonėmis, nurodoma prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

Prezidentė palinkėjo stiprybės aukų šeimoms, drąsos bei ištvermės visiems, kuriuos palietė ši siaubinga ataka.

Premjeras Saulius Skvernelis išreiškė solidarumą su JAV gyventojais šiuo sunkiu metu ir palinkėjo aukų šeimoms bei visiems išpuolio sukrėstiems žmonėms stiprybės bei susitelkimo, pranešė Vyriausybės kanceliarijos spaudos tarnyba.

Niujorke antradienį iš Uzbekijos kilęs vyras, nukreipęs pikapą į dviračio taką ir šaligatvį, užmušė aštuonis žmones, kol jo vairuojamas automobilis rėžėsi į mokyklos autobusą. Šis mirtinas teroro aktu vadinamas įvykis Niujorke yra pirmas po teroro aktų 2001 metų rugsėjo 11-ąją.

Dar 11 žmonių sužalota, kai dienos šviesoje pikapas vos už kelių kvartalų nuo Rugsėjo 11-osios memorialo Žemutinio Manhatano vakarinėje dalyje traiškė žmones netoli mokyklos, kur vaikai ir tėvai susirinko švęsti Helovino.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)