„Nepaisant šių klaidų, laukiu, kada galėsime pradėti konstruktyvų dialogą su Europos šalimis ir pakreipti mūsų santykius teisinga kryptimi, remdamiesi tarpusavio pagarbos ir lygybės principais“, – penktadienį vakare anglų kalba leidžiamame dienraštyje „Tehran Times“ rašė M. Pezeshkianas.

Naujasis Irano prezidentas pristatė užsienio politikos gaires, sukritikavo Izraelį

Naujasis Irano prezidentas Masoudas Pezeshkianas, penktadienį vieno dienraščio vedamajame straipsnyje pristatydamas savo užsienio politikos gaires pareiškė, kad jo šalis branduolinių ginklų nekuria.

Dienraštyje „Tehran Times“ pasirodžiusiame straipsnyje M. Pezeshkianas pakartojo, kad „Irano gynybinėje doktrinoje branduoliniai ginklai nėra numatyti“, pridurdamas, kad Jungtinės Valstijos turėtų atšaukti žalingas ekonomines sankcijas.

Daugelio nuosekliu reformatoriumi laikomas M. Pezeshkian liepą laimėjo prezidento rinkimus, kurie buvo surengti po to, kai gegužę per sraigtasparnio avariją žuvo jo pirmtakas Ebrahimas Raisi.

Vedamajame straipsnyje M. Pezeshkianas nurodė, kad jo užsienio politikoje pirmenybė bus skirta užtikrinti paliaubas Gazoje. Jis sukritikavo didžiausią Teherano priešą Izraelį, kuris, anot jo, „be to, kad vykdo okupaciją, karo nusikaltimus, etninį valymą“ bei turi branduolinių ginklų, dar užsiima ir genocidu.

Kaltinimus dėl Gazos konflikte vykdomo genocido neigiantis Izraelis Irano branduolinę ir raketų programą laiko didžiausia egzistencine grėsme sau.

Pagal žymią 2015 m. sudarytą sutartį Teheranas įsipareigojo apriboti savo branduolinę programą, tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2018 m. iš šios sutarties pasitraukė ir įvedė griežtų ekonominių sankcijų.

Iranas savo ruožtu vėl pradėjo sodrinti uraną ir neleidžia Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertams atlikti jo branduolinių objektų patikrinimų.

Nepaisant Izraelio adresu pasakytos kritikos, M. Pezeshkianas užsiminė apie gerėjančius santykius su Vakarais. Patarėju šiais klausimais buvo paskirtas buvęs užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas, atstovavęs Teheranui derybose dėl 2015 m. sutarties.

Pasitelkęs M. Zarifą ir naują diplomatų komandą, M. Pezeshkianas, kuris bus oficialiai prisaikdintas liepos 30 d., tikisi atnaujinti branduolines derybas, kad būtų atšauktos Irano ekonomiką suparalyžiavusios ekonominės sankcijos.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)