Maždaug pusė iš 600 šiuo metu šalies ligoninėse hospitalizuotų žmonių, kuriems pasireiškė sunki COVID-19 forma, gavo dvi „Pfizer Inc“ sukurtos vakcinos dozes. Turint omenyje, kad visiškai paskiepyta 5,4 mln. Izraelio gyventojų, regis, tikimybė susirgti sunkia COVID-19 forma po dviejų vakcinos dozių yra nedidelė, informuoja „Reuters“.

Dauguma minėtųjų pacientų dvi vakcinos dozes gavo mažiausiai prieš penkis mėnesius, yra vyresni nei 60-ies metų amžiaus ir serga lėtinėmis ligomis, pabloginančiomis koronaviruso infekciją. Pavyzdžiui: diabetu, širdies ir plaučių ligomis, vėžiu bei uždegiminėmis ligomis, kurios gydomos imuninės sistemos veiklą slopinančiais preparatais, nurodė 11 gydytojų, sveikatos priežiūros specialistų ir pareigūnų, iš kurių „Reuters“ ėmė interviu.

Tokie išskirtiniai atvejai tapo svarbiu argumentu visam pasauliui diskutuojant, ar daug gyventojų paskiepijusiose valstybėse reikia skiepyti papildomomis dozėmis, ir jeigu taip, kuriuos žmones.

Izraelis papildomas vakcinos nuo COVID-19 dozes pradėjo siūlyti liepos mėnesį (60-ies metų amžiaus ir vyresniems gyventojams) ir ilgainiui išplėtė amžiaus grupę. Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV), cituodamos Izraelio ir kitų šalių duomenis, neseniai pareiškė, kad nuo rugsėjo mėnesio visi amerikiečiai galės gauti papildomų vakcinos dozių.

Kitos šalys, įskaitant Prancūziją ir Vokietiją, kol kas papildomai skiepyti planuoja tik pagyvenusiuosius ir žmones, kurių imuninė sistema yra nusilpusi.

„Užsikrėtę visiškai paskiepyti pacientai yra vyresnio amžiaus, ligoti, neretai prieš susirgdami koronavirusu buvo prikaustyti prie patalo, nejudrūs, jiems jau buvo reikalinga priežiūra“, – sakė Petah Tikva mieste esančios ligoninės „Rabin Medical Centre“ koronavirusu sergantiems žmonėms skirtos palatos vedėja Noa Eliakim-Raz.

Ir priešingai: „Nepaskiepyti COVID-19 sergantys pacientai yra jauni, sveiki, darbingi žmonės, ir jų sveikatos būklė sparčiai prastėja. Staiga jiems prireikia medicininio deguonies ar respiratoriaus“, – sakė ji.

Izraelio sveikatos apsaugos ministerija paskelbė naują pavojaus signalą: ministerijos pateiktoje ataskaitoje rašoma, kad „Pfizer“ vakcinos veiksmingumas apsaugant nuo sunkios ligos formos sumažėjo nuo daugiau nei 90 proc. iki 55 proc., kalbant apie 65-erių metų amžiaus ir vyresnius žmones, kurie antrą dozę gavo sausio mėnesį.

Ligų ekspertai sako, kad nėra aišku, kiek reprezentatyvūs yra šie skaičiai, tačiau sutinka, jog jie kelia nerimą, ypač atsižvelgiant į įrodymus, kad vakcinos suteikiama apsauga nuo infekcijos silpnėja.

Ekspertai nežino, ar taip nutiko dėl po skiepo praėjusio laiko, itin užkrečiamos delta atmainos gebėjimo išvengti „Pfizer“ vakcinos sukuriamos apsaugos, paskiepytų žmonių amžiaus ir turėtų kitų sveikatos problemų, ar dėl visų šių veiksnių.

Jungtinės Karalystės (JK) ir JAV, kitų dviejų šalių, pasižyminčių dideliu vakcinacijos mastu ir išaugusiu delta atmainos sukeltų atvejų skaičiumi, sveikatos priežiūros pareigūnai pranešė panašias tendencijas.

Apie 35 proc. pastarosiomis savaitėmis JK hospitalizuotų žmonių, užsikrėtusių delta atmaina, buvo gavę dvi vakcinos nuo COVID-19 dozes. Remiantis federaliniais duomenimis, beveik trys ketvirtadaliai atvejų JAV, kai visiškai paskiepyti žmonės atsidūrė ligoninėje ar mirė, buvo nustatyti 65-erių metų amžiaus ar vyresniems gyventojams.

Anot JAV pareigūnų, jų planas skiepyti papildomai yra paremtas nuogąstavimu, kad laikui bėgant vakcinų suteikiama apsauga nuo sunkios COVID-19 formos vis mažės, įskaitant jaunesnio amžiaus suaugusiuosius.

„Įdėmiai stebime įvykius kitose šalyse ir nerimaujame, jog ir Amerikoje išvysime tokią situaciją, su kuria susidūrė Izraelis, t. y. laikui bėgant sunkėjančias infekcijas tarp visiškai paskiepytų žmonių“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) direktorė Rochelle Walensky.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ne kartą ragino turtingas valstybes neskubėti skiepyti papildomai, nes vargingesnės šalys dar apskritai negavo vakcinų nuo COVID-19.

Imuninės sistemos atsakas

Delta atmaina, pirmiausia aptikta Indijoje, visame pasaulyje tapo dominuojančia SARS-CoV-2 viruso versija ir paspartino pandemiją, jau nusinešusią daugiau nei 4,4 mln. gyvybių.

Izraelyje atsiradus delta atmainai, paros naujų atvejų skaičius padidėjo nuo vienaženklio (birželio mėnesio duomenys) iki maždaug 8 tūkst. Apie pusę užsikrėtusiųjų sudaro visiškai paskiepyti žmonės, tačiau daugelio jų simptomai yra lengvi arba vidutinio sunkumo.

Didelė rizika kyla pirmiausia paskiepytiems izraeliečiams, įskaitant 60-ies metų amžiaus ir vyresnius gyventojus. Prieš delta atmainai pasirodant šalyje, galbūt kai kurių asmenų imuninė sistema susilpnėjo, o kitų ligų turinčių žmonių organizmas galėjo ir visai nesureaguoti į vakciną.

„Kai kuriais atvejais vakcina nesukėlė imuninės sistemos atsako, tokių žmonių organizme nesusidarė antikūnų dėl konkrečios ligos arba dėl gydymui skiriamų imuninę sistemą slopinančių vaistų“, – paaiškino Jeruzalėje esančios „Hadassah“ ligoninės koronavirusu sergantiems žmonėms skirtos palatos vedėjas Droras Mevorachas. Jis pateikė keletą gretutinių susirgimų pavyzdžių: lėtinė limfocitinė leukemija ir limfoma.

Iš 3 mln. paskiepytų Izraelio gyventojų, kurie yra „Clalit“, didžiausios šalyje sveikatos priežiūros paslaugų teikėjos, klientai, nuo birželio mėnesio 600 pasireiškė sunki COVID-19 forma. Apie 75 proc. jų yra vyresni nei 70-ies metų amžiaus ir antrą dozę gavo mažiausiai prieš penkis mėnesius, teigė „Clalit“ vyriausiasis inovacijų pareigūnas Ranas Baliceris. Beje, beveik visi jie serga lėtinėmis ligomis.

„Praktiškai nematome sunkia COVID-19 forma susirgusių jaunų paskiepytų žmonių“, – pridūrė jis.

JK gydytojų teigimu, jie taip pat susiduria su panašaus amžiaus visiškai paskiepytais pacientais, kuriems pasireiškia sunki COVID-19 forma.

„Atsižvelgiant į jų amžių ir gretutines ligas, kaip ir galima tikėtis, kad šiems žmonėms suleista vakcina bus mažiau veiksminga, palyginti su kitomis amžiaus grupėmis“, – sakė Liverpulio tropinės medicinos mokyklos klinikinis dėstytojas Tomas Wingfieldas.

JAV delta atmaina sukėlė naują susirgimų ir mirčių bangą, ypač valstijose, kuriose vakcinacijos mastas išlieka žemas. Delta atmaina užsikrečia ir visiškai paskiepyti asmenys, tačiau panašu, kad vyresnio amžiaus žmonėms dažniau pasireiškia sunki ligos forma.

Teksase 92 proc. atvejų, kai COVID-19 infekcija užsikrėtė ir nuo jos mirė visiškai paskiepyti gyventojai, nustatyta vyresniems nei 60-ies metų amžiaus žmonėms, o 75 proc. aukų sirgo gretutine liga, pabloginusia COVID-19 eigą, pranešė visuomenės sveikatos departamento atstovas spaudai.

Pradiniai Izraelio duomenys leidžia daryti prielaidą, kad per pastarąsias keletą savaičių suleistos papildomos dozės sumažina vyresnių žmonių riziką užsikrėsti koronavirusu, palyginti tik su dvi dozes gavusių gyventojų rizika susirgti.

Be to, Izraelio gydytojai sako, kad visiškai paskiepyti pacientai pasveiksta greičiau net ir negavę papildomos vakcinos dozės.

„Mano gydyti visiškai paskiepyti pacientai iš Intensyviosios terapijos skyriaus paprastai būdavo išrašomi maždaug po trijų parų. Nepaskiepytiems prireikdavo savaitės ar dviejų, kad jų būklė stabilizuotųsi“, – tvirtino netoli Tel Avivo esančios ligoninės „Sheba Medical Centre“ Intensyviosios terapijos skyriaus vedėja Yael Haviv-Hadid.

Vakcina neužkerta kelio infekcijai, bet palengvina ligos eigą, sakė Aškelono ligoninės „Barzilai Medical Centre“ koronavirusu sergantiems žmonėms skirtos palatos vedėjas Alexas Rozovas.

„Remiantis mūsų atsargiais vertinimais, paskiepyti pacientai pasveiksta greičiau – gydymas būna veiksmingesnis, jeigu organizme yra antikūnų“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (672)