Leiboristų partijos lyderis nesunkiai laimėjo perrinkimą savo šiaurinėje Londono rinkimų apygardoje, o visoje šalyje leiboristai atėmė daug vietų iš Rishi Sunako torių. Savo vietą parlamente prarado Grantas Shappsas, beveik metus dirbęs Jungtinės Karalystės gynybos sekretoriumi. Tai kol kas didžiausia konservatorių netektis. G. Shappsas buvo parlamentaras nuo 2005 m., tačiau pralaimėjo leiboristų kandidatui.

„Brexito“ iniciatorius Nigelas Farage’as pagaliau iš aštunto karto pateko į JK parlamentą, laimėjęs vietą kaip savo prieš imigraciją nusistačiusios Reformų partijos kandidatas. Sakydamas pergalės kalbą jis pareiškė planuojantis „per ateinančius kelerius metus suburti masinį nacionalinį judėjimą“.

Rinkėjų apklausa po balsavimo, pasibaigusio ketvirtadienį 21 val., parodė, kad leiboristai pirmą kartą nuo 2010 m. sugrįžo į valdžią. Didžiosios Britanijos parlamente jie turės 410 vietų ir 170 mandatų daugumą.

R. Sunako toriai 650 vietų Bendruomenių rūmuose turės tik 131 atstovą. N. Farage’o partija gali turėti iki 13 vietų. Mažesnė opozicinė Liberalų demokratų partija turės 61 atstovą, o Škotijos nacionalinė partija, buvusi trečia pagal didumą, gavo tik 10 vietų.

Laimėjusios partijos lyderis penktadienio rytą turėtų susitikti su valstybės vadovu karaliumi Karoliu III, šis paprašys didžiausios partijos lyderio - iš darbininkų klasės kilusio 61 metų K. Starmerio - sudaryti vyriausybę.

Rekordinis skaičius Jungtinės Karalystės ministrų pralaimėjo visuotinius rinkimus

Per visuotinius rinkimus Didžiojoje Britanijoje rekordinis skaičius ministrų kabineto narių neteko mandatų parlamente, liko vos keli kandidatai, kurie galėtų pretenduoti į konservatorių partijos vadovus, jei Rishi Sunakas atsistatydintų.

Devyni ministro pirmininko R. Sunako komandos nariai nebuvo perrinkti į parlamentą, tai viršijo ankstesnį 1997 m. rekordą, kai nebuvo perrinkti septyni vyriausybės nariai. Vietą parlamente prarado beveik metus dirbęs Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Grantas Shappsas, kandidatavęs apygardoje šiauriau Londono, taip pat Bendruomenių rūmų lyderė Penny Mordaunt, sulaukusi tarptautinio dėmesio, kai pernai gegužę per karaliaus Karolio III karūnavimo ceremoniją nešė kardą, ji kandidatavo Portsmute, Anglijos pietinėje pakrantėje. Buvusi gynybos sekretorė du kartus mėgino tapti torių lydere, o po ketvirtadienį vykusių rinkimų R. Sunakui atsistatydinus, kaip tikimasi, jai bus siūloma pamėginti dar kartą.

Tarp kitų į parlamentą neišrinktų torių yra švietimo sekretorė Gillian Keegan, teisingumo sekretorius Alexas Chalkas, kultūros sekretorė Lucy Frazer, transporto ir mokslo sekretorė Michelle Donelan. Neišrinktas ir veteranų ministras Johnny Merceris ir už „Brexitą“ pasisakęs parlamento narys Jacobas Reesas-Moggas.

Dar viena sensacija – vietą parlamente praradusi buvusi JK ministrė pirmininkė Liz Truss, 2022 m. valdžiusi šalį 49 dienas. Ji buvo parlamento narė nuo 2010 m., tačiau 630 balsų skirtumu pralaimėjo varžovui leiboristui savo Norfolko pietvakarių rinkimų apygardoje rytinėje Anglijoje.

Akivaizdu, kad rinkėjams atsibodo 14 metų valdę konservatoriai. Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas R. Sunakas sakė, kad tai buvo „sunki naktis“ ir kad rinkimus laimėjo Leiboristų partija. Jis sakė prisiimantis „atsakomybę“ už savo partijos pralaimėjimą ir paskambinęs Leiboristų partijos lyderiui Keirui Starmeriui pasveikinti jį su pergale.

„Šį vakarą Britanijos žmonės paskelbė išblaivinantį nuosprendį, yra ko išmokti (...) ir aš prisiimu atsakomybę už praradimus“, - sakė R. Sunakas.

Per partijos triumfo mitingą Londono centre 61 metų K. Starmeris džiūgaujantiems aktyvistams sakė, kad „pokyčiai prasideda čia“, ir pažadėjo „nacionalinio atsinaujinimo dešimtmetį“, per kurį ne partija, o „šalis bus pirmoje“. Vis dėlto jis perspėjo, kad pokyčiai neįvyks per naktį, net ir leiboristams visoje šalyje išplėšus iš torių daug vietų.

Macronas: po leiboristų pergalės Prancūzija „toliau bendradarbiaus“ su Jungtine Karalyste

Penktadienį Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pasveikino Leiboristų partijos lyderį Keirą Starmerį su pergale per rinkimus ir pareiškė, kad jo šalis sieks bendradarbiauti su Didžiąja Britanija saugumo, technologijų ir klimato klausimais.

Įraše socialinėje žiniasklaidoje E. Macronas sakė jau turėjęs su K. Starmeriu pirmąjį pozityvų apsikeitimą nuomonėmis ir pridūrė: „Mes ir toliau dirbsime su JK dvišalio bendradarbiavimo, taikos ir saugumo Europoje, klimato kaitos ir dirbtinio intelekto klausimais“.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)