Jungtinės Amerikos Valstijos padidino karinę pagalbą ir ginklų pardavimą Taivanui, kad atremtų Kiniją, tačiau anksčiau šią savaitę D. Trumpas pareiškė, kad sala „turėtų sumokėti“ Vašingtonui už gynybą.

Penktadienį į tai reagavęs naujasis Taivano užsienio reikalų ministras Lin Chia-lungas pareiškė, kad Taipėjus buvusio prezidento pasisakymą vertina „labai rimtai“.

„Visi turi sutikti, kad Kinija kelia grėsmę“, – sakė jis žurnalistams per susitikimą su užsienio žiniasklaida, pirmąjį po paskyrimo į naujojo Taivano prezidento Lai Ching-te kabinetą. „Kalbant apie gynybą, turime pasikliauti savimi“, – sakė jis ir pridūrė, kad Taivanas per aštuonerius metus padidino karinį biudžetą nuo 2 iki 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto. „Tikiuosi, kad jis ir toliau didės“, – sakė ministras ir pridūrė, kad biudžetas bus skirtas ne tik įsigyti daugiau ginklų, bet ir karinėms reformoms.

Anksčiau šią savaitę „Bloomberg Businessweek“ paskelbtame interviu D. Trumpas sakė, kad Jungtinės Valstijos „niekuo nesiskiria nuo draudimo bendrovės“, o „ Taivanas mums nieko neduoda“. Jo komentarai verčia abejoti Vašingtono ir Taipėjaus santykiais, pastaraisiais metais nuolat stiprėjusiais. Neseniai Vašingtonas patvirtino kelių milijardų dolerių karinės pagalbos paketą Taivanui, skirtą atremti Pekiną, neatmetantį, kad gali atsiimti salą ir jėga.

Paklaustas, ar, jo manymu, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas turi įsiveržimo į Taivaną tvarkaraštį, užsienio reikalų ministras Lin Chia-lungas pavadino tokias kalbas „kognityvine operacija“. „Tikimės, kad kas rytą prabudęs Xi Jinpingas, net jei turi galvoje tvarkaraštį, pasakys: ne šiandien, – kalbėjo Lin Chia-lungas. – Jo manipuliacijos neturėtų mūsų riboti, bet mes jam turime parodyti savo ryžtą ir pajėgumą“.

Šaltinis
Temos
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją