Rusija apkaltino Europos Sąjungą (ES) dėl dvigubų standartų.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas van Rompuy pareiškė, kad "Ukrainos ateitis - Europos Sąjungoje".

Sakydamas kalbą Miuncheno viršūnių susitikime, H. van Rompuy teigė, kad "Ukrainos likimas vis dar kabo ant plauko" ir kad įvykiai Kijeve šalių vadovams kelia susirūpinimą.

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas teigė, kad Ukraina turi pasirinkti savo kelią be papildomo spaudimo.

"Turi būti laikomasi demokratinių ir teisinės valstybės principų. Mažumos turi būti apsaugotos, o ne persekiojamos", - sakė NATO generalinis sekretorius.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sakė mėginsiąs įtikinti Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą, kad Ukrainos rezoliucija yra Maskvos interesas.

Rusijos užsienio reikalų ministras, savo ruožtu, klausė, kodėl ES gina smurtinius protestus ir išpuolius prieš policiją.

S. Lavrovas pareiškė, kad "Ukrainai buvo primetamas pasirinkimas, ir Rusija nebuvo pasiruošusi įsitraukti į tai". Rusijos užsienio reikalų ministras klausė: "Kaip smurtinių protestų kurstymas gali būti susijęs su demokratijos skatinimu? Kodėl žmonės užėmę vyriausybės pastatus, atakuojantys policiją ir naudojantys rasistinius, antisemitinius ir nacistinius šūkius, nesulaukia pasmerkimo?"

Neramumai Ukrainoje tęsiasi nuo lapkričio mėnesio.

Konferencijos užkulisiuose numatomas JAV valstybės sekretoriaus Dž. Kerio ir Ukrainos opozicijos lyderių susitikimas.

BBC žurnalistas Kijeve teigia, kad nėra jokio ženklo, rodančio, kad protestai prieš vyriausybę Ukrainos sostinėje ir kituose šalies miestuose artėtų prie pabaigos. Anot jo, įvykiai susiję su vienu iš opozicijos aktyvistų Dmitrijaus Bulatovo dingimu ir atsiradimu sukėlė paniką ir pasipiktinimą.

Armija kreipėsi į V. Janukovyčių

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius penktadienį pasirašė įstatymą dėl amnestijos protestuotojams, tačiau sulaukė armijos reikalavimų imtis skubių veiksmų, siekiant nutraukti giliausią politinę krizę šalyje nuo nepriklausomybės atgavimo, praneša "EUbusiness".

Gynybos ministerija, kuri anksčiau sakė, kad nesikiš į krizę, pareiškė, kad vyriausybės pastatų užgrobimas yra nepriimtinas, ir perspėjo, kad "tolesnis konfrontacijos eskalavimas kelia grėsmę šalies teritoriniam vientisumui".

"Ukrainos ginkluotojų pajėgų pareigūnai ir darbuotojai jau paragino vyriausiąjį kariuomenės vadą imtis skubių veiksmų nepažeidžiant galiojančių teisės aktų, siekiant stabilizuoti padėtį šalyje ir pasiekti susitarimą su visuomene", - pranešė Gynybos ministerija.

Tuo tarpu JAV ir Europos Sąjunga (ES) teigia buvusios šokiruotos, kai vieno iš protestuotojų lyderio sužalotas veidas pasirodė žiniasklaidoje po to, kai jis savaitę buvo dingęs.

V. Janukovyčius, kuris ketvirtadienį išėjo atostogų dėl ligos, pasirašė įstatymą dėl amnestijos protestuotojams.